marți

16 iulie, 2024

16 ianuarie, 2017

FOTO: i.gr-assets.com

Opt persoane, toţi bărbaţi, au o avere egală cu cea deţinută de jumătatea săracă a populaţiei lumii, potrivit unui raport emis de Oxfam în avanpremiera Forumului Mondial Economic (WEF), care va începe marți la Davos în Elveția, potrivit Reuters.

Oxfam şi-a bazat calculele pe date furnizate de banca elveţiană credit Suisse şi revista Forbes.

Cele opt persoane din raportul Oxfam sunt Bill Gates (cofondatorul Microsoft), Amancio Ortega (fondatorul Inditex), investitorul Warren Buffett, mexicanul Carlos Slim (regele telecomunicaţiilor din America Latină), Jeff Bezos (şeful Amazon), Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook), Larry Ellison (şeful Oracle) şi fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg.


Situaţia este descrisă ca „obscenă” de Oxfam, care a precizat că, în 2016, nouă persoane au cât 3,6 miliarde de oameni – jumătatea săracă a lumii.

În 2010 era necesară însumarea activelor celor mai bogate 43 de persoane pentru a egala averea jumătății sărace a locuitorilor lumii.

Oxfam este o alianţă a 18 ONG-uri care colaborează cu 90 de parteneri din 90 de ţări în scopul eradicării sărăciei.

Inegalitatea a devenit unul din principalele subiecte pe agenda liderilor lumii, în ultimii ani, directorul general al Fondului Monetar Internaţional şi Papa numărându-se printre cei care au atras atenţia asupra efectelor corozive ale sărăciei.


„Vedem o mare disperare a sărăciei și în mod clar victoria lui Trump și Brexitul vor da un nou impuls fenomenului, dar lipsesc alternativele concrete la modul actual e de a face afaceri. Există diferite moduri ale capitalismului, care ar putea fi mult, mult mai benefice pentru majoritatea oamenilor”, a spus Max Lawson, de la Oxfam.

Raportul Oxfam, intitulat „O economie în serviciul celor 99%”, cere eradicarea evaziunii fiscale şi îndepăratea de un model în care, ocolindu-se plata impozitelor și scăzându-se salariile, sunt maximizate veniturile acţionarilor.

Companiile lumii ar putea debloca 12 trilioane de dolari prin proiecte cheie de dezvoltare. În vreme ce veniturile majorității muncitorilor stagnează, averea celor mai bogați a crescut în medie cu 11% pe an, din 2009 încoace.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume și o prezență regulată la Davos, și-a văzut averea crescând cu 50 % (25 de miliarde de dolari), după ce a anunțat că renunță la funcțiile sale la Microsoft, în 2006, în ciuda donațiilor sale.

Bill Gates este un exemplu de cum poate fi redistribuită bogăția supradimensionată, pentru a ajuta pe cei săraci, dar Oxfam consideră că un astfel de „filantropie mare” nu abordează fundamentele problemei.

„Este un lucru bun ca miliardarii aleg să-şi doneze banii. Dar ceea ce contează este inegalitatea și nu poţi avea un sistem în care miliardarii plătesc sistematic rate de impozitare mai mici decât secretarii sau personalul de curăţenie”, a mai spus Max Lawson de la Oxfam, citat de Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: