duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 februarie, 2020

Ordonanța de Urgență ce le permite spitalelor private să trateze pacienți cuprinși în programele naționale și să ofere servicii de urgență a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, a anunțat ministrul Victor Costache.

Până la ora 18.00, documentul nu apărea pe site-ul Monitorului Oficial.

OUG a fost prezentată într-o formă inițială, în urmă cu două săptămâni, însă acuzațiile că se liberalizează serviciile medicale în detrimentul pacienților au determinat Executivul să introducă în forma finală a actului normativ precizarea că asigurații nu vor plăti nicio sumă suplimentară.


Potrivit Ordonanței, pacienții cronici vor putea alege de acum înainte dacă se tratează la un spital de stat sau privat.

Furnizorii de servicii medicale private – spitale și clinici – sunt obligate să se încadreze în sumele decontate la CNAS, la fel ca și spitalele de stat.

Pentru a se putea impune această obligație, OUG prorogă, până la 1 aprilie 2021, coplata introdusă anul trecut de Guvernul PSD – ALDE, ce le permitea clinicilor private să le ceară asiguraților sume suplimentare pentru serviciile medicale oferite.

Patronatele din domeniul au explicat că sumele decontate de CNAS sunt mai mici decât costurile reale. Unitățiile de stat acoperă diferențele dintre costul real și cel decontat de CNAS prin sumele primite de la buget pentru salariile medicilor.


Coplata a fost introdusă anul trecut, dar nu figurează în contractele-cadru, care nu au fost încheiate.

Un document al Consiliului legislativ arată că proiectul a venit la Consiliu după adoptarea OUG și după ce moțiunea de cenzură a dus la căderea Guvernului Ludovic Orban.

Consiliul Legislativ atrăgea atenția săptămâna trecută că proiect nu poate fi adoptat fără avizul acestei instituții, lipsa acestuia fiind motiv de neconstituționalitate a ordonanțelor aprobate, conform unor decizii ale CCR.

OUG pentru sănătatea a fost adoptată pe 4 seara, în ajunul votării moțiunii de cenzură.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: