joi

25 aprilie, 2024

14 martie, 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că draftul ordonanței privind completurile de cinci judecători este finalizat și a fost trimis „decidenților”.

„Am spus că la minister acest draft de OUG este făcut. Am mai spus că da, l-am înaintat decidenţilor. Eu ca ministru, la minister, vorbim despre elaborarea unui proiect iar deciziile privind oportunitatea promovării adoptării nu mai este în zona mea”, a explicat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

CCR a declarat nelegale completurile de cinci, care judecă apelurile de la ICCJ (pronunță sentințele definitive în cazurile cu dmenitari, magistrați etc.), iar PSD îl presează pe Tudorel Toader să inițieze o OUG prin care toți cei condamnați începând cu 2014 să poată înregistra contestație anulare.


Pot ataca sentința doar cei care se încadrează în termenul de contestație în anulare prevăzut de art. 428 alin. 1 Cod de procedură penală, respectiv în termenul de 30 de zile de la comunicarea hotărârii atacate.

Admiterea contestației presupune rejudecarea apelului.

În această situație, în termen, s-au aflat Alina Bica, Dan Șova, Elena Udrea, Constantin Niță, în cazul tuturor fiind suspendată sentința, până la judecarea contestației în anulare.

PSD își dorește o OUG ca să elimine acest termen limitativ de 30 de zile pentru a beneficia de o nouă șansă toți cei condamnați după 1 februarie 2014, dată de la care CCR spune că au fost constituite nelegal completurile de cinci.


De această OUG va beneficia și Liviu dragnea, care are o șansă să scape de condamnarea din Dosarul referendum, condamnare din cauza căreia nu a putut deveni prim-ministru.

Posibilitatea ca România să adopte o astfel de OUG îngrijorează Bruxelles-ul, întrucât ar încălca principiul autorității de lucru judecat:

“Stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentințele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componentă esențială a statului de drept.

Așa cum a decis Curtea Europeană de Justiție, e important ca deciziile instanțelor care devin definitive să nu mai poată fi puse în discuție”, arăta luna trecută Comisia Europeană, în poziția sa oficială referitoare la OUG pregătită de ministrul Justiției.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: