marți

16 aprilie, 2024

6 martie, 2019

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a acceptat miercuri să sesizeze Comisia de la Veneția în legătură cu OUG 7, ultima reglementare (controversată) a coaliției de guvernare prin care sunt modiifcate legile Justiției.

Sesizarea este făcută la solicitarea PNL, al cărui președinte, Ludovic Orban, a transmis un comunicat legat de acest demers:

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a admis miercuri solicitarea Partidului Național Liberal de a fi sesizată Comisia de la Veneția față de noile modificări aduse Legilor Justiției prin Ordonanțe de Urgență.


Solicitarea a fost susținută în cadrul Comisiei de deputatul PNL, Ionuț Stroe, care a prezentat situația cu care se confruntă sistemul de justiție din România și modalitatea în care actuala guvernare înțelege să opereze modificări asupra legislației, în mod intempestiv, fără consultări publice, fără respectarea observațiilor Consiliului Superior al Magistraturii și în sfidarea recomandărilor Comisiei Europene.

Noua sesizare a Comisiei de la Veneția trasează o linie roșie în atacul PSD-ALDE la independența Justiției, întrucât orice pas înainte făcut de această guvernare va duce la reacții extrem de dure ale partenerilor europeni.

Este cazul ca PSD-ALDE să se oprească din a face orice alt gest de legiferare împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. În caz contrar, liderii PSD-ALDE comit un act de trădare a intereselor naționale și se vor face responsabili de sancțiunile pe care le va suporta România.

Somez public Guvernul să oprească orice alt demers legislativ în domeniul Justiției sau în domeniul penal până când experții Comisiei de la Veneția vor finaliza analiza asupra modificărilor produse în cadrul legislativ din România.


Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți în domeniul dreptului constituțional.

Solidaritatea cu protestul magistraților crește, procurorii și judecătorii continuă mișcarea până la abrogarea OUG 7

Între timp, protestele magistraților, declanșate de această OUG, continuă, majoritatea procurorilor și judecătorilor (conform voturilor pronunțate în adunările generale) dorind ca OUG 7 să fie abrogată, iar Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să fie desființată.

Pe de altă parte, și solidarizarea cu acest protest ia amploare – după ce simplii cetățeni au ieșit în stradă în ami multe orașe din țară, s-au alăturat actorii și în ultimele zile își declară susținerea acestor acțiuni și mediul academic.

Au transmis mesaje de solidaritate profesori și studenți de la facultățile de Drept din Universitatea Babeș – Bolyai și din Universitatea București, apoi au urmat Facultatea de Litere și cea de Filosofie din București.

Miercuri, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, fost ministru al Educației în Guvernul Dacian Cioloș, a transmis un comunicat în numele UB:

Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București.

Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili.

Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate.

Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru

Rector, președinte al Consiliului de Administrație al Universității din București.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: