vineri

12 iulie, 2024

30 martie, 2023

Încetinirea consumului privat, dar și a investițiilor, precum și comprimarea ratei de creștere a exporturilor vor fi responsabile pentru o încetinire a activității economice în prima jumătate a acestui, susțin analiștii OTP Bank România, care prognozează un avans de 2,8% din PIB al economiei locale în acest an.

În 2023, producția din industrie și agricultură va înregistra creșteri ușoare, sectorul de retail ar putea crește într-un ritm stabil, în timp ce serviciile și construcțiile vor înregistra o încetinire, consideră ei.

„Din perspectiva cheltuielilor, explicația pentru încetinirea creșterii economice din acest an vine din consumul privat al gospodăriilor, unde creșterea cheltuielilor va încetini în directă relație cu puterea de cumpărare mai slabă și încetinirea creditării. În același timp, nivelul tarifelor pentru energie s-a stabilizat”, au declarat analiștii OTP Bank.

Inflația alimentară se va tempera spre finalul anului


În primele luni ale anului inflația a încetinit în ianuarie la 15,1%, apoi a crescut din nou la 15,5%, stimulată de efectele de bază în prețurile la energie. Inflația de bază (măsurată prin HICP excluzând elementele volatile) s-a situat la 8,9% și era încă în creștere.

„Analizând componentele cheie ale perspectivei inflației, ne putem aștepta ca efectul prețurilor pentru energie și combustibili asupra gospodăriilor să se estompeze încă din primul trimestru al anului, urmând ca din trimestrul doi să vedem o contribuție negativă mai mică a inflației energiei și combustibililor în indicele prețurilor de consum anual. Prognoza arată că proporția prețurilor serviciilor va rămâne relativ constantă pe parcursul întregului an, în timp ce impactul prețurilor alimentelor și al bunurilor nelegate de energie se va reduce treptat, mai ales din al doilea semestru. Prin urmare, un declin rapid al inflației este estimat din luna aprilie”.

În acest context, Banca Națională a realizat la începutul anului ultima majorare, de 0,25% a ratei de referință, încheind astfel ciclul de creștere din ultimul an, menit să țină sub control avântul inflaționist.

„Ne așteptăm ca rata cheie să rămână neschimbată la următoarele două reuniuni de politică monetară și reduceri mai mici ale ratei în a doua jumătate a anului. Prețurile pieței bazate pe curba randamentelor sugerează, de asemenea, sfârșitul ciclului de creștere a ratei”.

Creditarea își va reveni abia în semestrul al doilea


Pe piața muncii, creșterea ocupării forței de muncă a încetinit, reflectând o activitate de reducere a cererii, iar rata șomajului a crescut ușor până la sfârșitul anului, pentru a se stabiliza ulterior. Creșterea salariilor a revenit substanțial în ianuarie, la 15% și, având în vedere încetinirea inflației, salariile reale au încetat să scadă după 6 luni de declin. Ne așteptăm ca această tendință să continue pe parcursul anului, deoarece inflația va încetini în continuare, în timp ce creșterea salariilor rămâne robustă.

„Acest context, cu rate ale dobânzii mai ridicate în al doilea semestru din 2022, a condus la o încetinire bruscă a creditării. Deși datele din 2023 reflectă o corecție în sectorul corporativ, creditele de consum și cele ipotecare au rămas la un nivel redus. Ne așteptăm ca situația pentru ultimele două segmente amintite să se schimbe de abia în a doua jumătate a anului, odată ce nivelul dobânzilor poate începe să scadă.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: