marți

16 aprilie, 2024

1 aprilie, 2020

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media,  Harlem Désir (foto), exprimă îngrijorări legate de conținutul decretului prin intermediul căruia președintele Iohannis a instituit starea de urgență, decret care, printre altele, oferă guvernului puteri speciale de a limita libera circulație a informației.

”Există un important risc ca noile reglementări să nu penalizeze în primul rând pe cei care dezinformează, ci să facă mult mai grea meseria de jurnalist.

Prin urmare, cer autorităților române să restabilească capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără restricții excesive.


Solicit respectarea libertății mass-media în contextul crizei actuale, solicit autorităților să respecte principiile necesității și proporționalității în orice decizie legată de situația de urgență”, transmite Harlem Désir.

Pe data de 16 martie 2020, președintele a emis decretul care instituie în România Starea de urgență, care conține și măsuri de prevenire a răspândirii dezinformărilor legate de Covid=19 în mediul online ce merg până la ștergerea de articole sau suspendarea unor site-uri web fără posibilitate de recurs sau de modificare a deciziei, arată un comunicat OSCE.

”Împărtățesc preocuparea autorităților române de a combate diseminarea știrilor false legate de criza de sănătate”, afirmă oficialul OSCE.

”Cu toate acestea, în același timp, reamintesc importanța asigurării unei libere circulații a informației, componentă esențială în informarea populației privind măsurile vitale ce trebuie luate pentru a opri răspândirea coronavirus, dar și o dovadă de respect față de dreptul presei de a relata în legătură cu măsurile și politicile guvernamentale. Prevederile decretului în vigoare prezintă un risc de restricție nejustificată a activității jurnaliștilor, de auto-cenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul, care ar putea fi chiar contraproductiv.


Media clasice și jurnaliștii independenți au un important rol de jucat în lupta cu dezinformarea, în special în mediul online, și nu ar trebui să fie restricționate în mod necorespunzător în raportarea lor asupra pandemiei”, transmite comunicatul Oficiului Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media.

Potrivit comunicatului:

Autoritatea Națională pentru Management și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituție aflată sub contril parlamentar, fără experiență anterioară în tratarea unor chestiuni de conținut editorial, a fost desemnată responsabilă cu implementarea eliminării de conținut prin intermediul furnizorilor de servicii de găzduire.

ANCOM trebuie să implementeze recomandările relevante furnizate de Grupul de comunicare strategică, grup de lucru din cadrul Ministerului Afacerilor Interne însărcinat cu gestionarea efectelor pandemiei. Grupul de lucru este cel care furnizează, zilnic, toate datelor referitoare la COVID-19 la nivel național.

decizie separată prevede o prelungire, de la 30 la 60 de zile, a timpului permis autorităților să răspundă la cererile formulate în baza liberului acces la informații, ceea ce ar putea împiedica accesul mass-media la informații despre pandemie.

Reprezentantul OSCE notează că îngrijorări similare au fost formulate, referitor la situația din România, și de către organizații ale societății civile și de către Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Un număr de 14 ONG-uri din România au solicitat guvernului să publice date complete referitoare la evoluția pandemiei coronavirus.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media ține sub observație cadrul în care mass-media își desfășoară activitatea în cele 57 de state membre ale organizației și transmite, atunci când este cazul, avertismente privind posibile încălcări ale dreptului la exprimare sau limitări ale libertății presei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: