Președintele sirian Bashar al-Assad a avut parte de o primire călduroasă la summitul Ligii Arabe, fiind întâmpinat de prințul moștenitor al Arabiei Saudite pe aeroportul din Jedah. Președintele sirian urmează să se așeze la aceeași masă cu liderii din regiune care l-au evitat ani de zile, într-o schimbare de paradigmă care îngrijorează Washingtonul și aliații săi occidentali.
Reprimirea lui Assad în lumea arabă, considerat până nu demult nefrecventabil, face parte dintr-o mișcare mai amplă a statelor din Orientul Mijlociu, unde foștii adversari caută soluții pentru a reface legăturile distruse în ani de conflicte armate și rivalitate.
Mai mult, lui Assad care este respins în continuare de Occident după izbucnirea războiului civil în Siria, i s-a alăturat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută sprijin în Orient pentru lupta sa cu trupele Moscovei.
Monarhiile din Golf au încercat să-și păstreze neutralitatea față de războiul din Ucraina în ciuda presiunilor occidentale pentru ca națiunile din regiune, bogate în petrol, să izoleze Rusia, cu care de altfel sunt partenere în OPEC+.
În discursul său, prințul saudit, conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, a spus că Riadul este pregătit să își ofere serviciile de mediere între Rusia și Ucraina.
Zelenski, escală la Jedah în drum spre summitul G7
Zelenski, adresându-se și el la summitul arab, le-a cerut liderilor prezenți să susțină poziția Ucrainei la negocierile de pace și a mulțumit Riadului pentru rolul jucar în realizarea schimbului de prizonieri de anul trecut.
Prințul moștenitor saudit a dat mâna cu Assad și l-a îmbrățișat pentru fotografia oficială de dinaintea reuniunii.
„Sperăm că revenirea Siriei în Liga Arabă va conduce la sfârșitul crizei”, a spus prințul moștenitor MbS în discursul său inugural, la 12 ani de când statele arabe au suspendat-o din organizație după izbucnirea războiului civil din țară, care a dus la moartea a peste 350.000 de oameni, relatează Reuters.
Arabia Saudită, conducătoarea de facto a OPEC și fost cel mai important aliat al SUA în regiune, s-a lansat într-o ofensivă diplomatică, restabilind relațiile cu rivala sa, Iran, susținând reintegrarea Siriei în Liga Arabă și ducând negocieri pentru sfârșitul războiului civil din Sudan.
Washingtonul s-a opus oricăror pași pentru normalizarea relației cu Assad, susținând că mai întâi trebuie făcute progrese către soluționarea conflictului intern, ceea ce pare imposibil de realizat.
Iritare la Washigton
„Americanii sunt consternați. Noi (statele din Golf) suntem oameni care trăim în această regiune, încercăm să ne rezolvăm problemele cât de mult putem cu instrumentele pe care le avem în mâinile noastre”, a spus un oficial din Golf apropiat cercurilor guvernamentale, scrie Reuters.
O problemă extrem de sensibilă este legăturile strânse ale lui Assad cu Iranul, ceea ce face trezește temeri saudiților. Iranul, ca și Assad sunt musulmani șiiți, în timp ce Arabia Saudită este cea mai mare putere din lumea musulmană sunită.
Un analist din Golf a declarat pentru Reuters că Siria riscă să devină o filială a Iranului și se întreabă: „Vrem ca Siria să fie mai puțin arabă și mai iraniană sau… să se întoarcă în lumea arabă?” Iranienii, pe lângă faptul că sunt șiiți, nu sunt nici arabi, considerându-se urmașii Imperiului Persan.
După ce au salutat întoarcerea fiului risipitor în marea familie arabă, statele din regiune îi cer acestuia să ia măsuri pentru a pune capăt traficului de droguri din țară în schimbul unor legături mai strânse în ciuda sancțiunilor impuse Siriei de SUA.
Alături de întoarcerea a milioane de refugiați care au fugit din Siria, traficul cu captagon (un drog deosebit de periculos) reprezintă o mare îngrijorare pentru liderii arabi, apoape la fel de mare ca apropierea dintre Iranul șiit și Siria.
Reconstrucția Siriei, împiedicată de sancțiunile SUA
Războiul a ruinat economia Siriei, distrugând infrastructura, orașe și fabrici. Regimul Assad ar beneficia fără îndoială de pe urma investițiilor țărilor bogate din Golf în țara sa devastată de 12 ani de război, dar sancțiunile impuse de SUA împiedica refacerea relațiilor comerciale cu Damascul.
Reintegrarea regimului Assad în lumea arabă s-a accelerat după ce Riadul a reluat relațiile diplomatice cu Iranul, acord mediat de China, iar cu ajutorul militar al Rusiei, Damascul a reușit să-i învingă pe rebelii suniți și să recapete controlul asupra unor orașe importante siriene.
Cu toate acestea, regiuni importante din Siria rămând sub controlul grupărilor susținute de Turcia, grupări islamiste radicale și miliții kurde susținute de SUA. Însă, au fost demarate negocieri între Turcia și Siria, mediate de Moscova, pentru retragerea trupelor turcești din nordul Siriei contra asigurărilor că Damascul că nu va permite regruparea milițiilor kurde, considerate teroriste la Ankara.
Rusia se implică tot mai mult în Orientul Mijlociu
Orientul Mijlociu devine tot mai independent, creându-și o politică proprie tot mai îndepărtată de Occident, și apropiindu-se de Rusia și China, marile puteri asiatice.
Rusia și Iranul au creat în mod activ legături mai strânse în ultimii câțiva ani, iar acest proces s-a accelerat anul trecut, după ce Rusia s-a alăturat micului club, dar în creștere, al țărilor sancționate de Occident, după invazia din Ucraina, scrie OilPrice.
Iranul care într-o mișcare surpriză mediată de China și-a normalizat relațiile cu eternul rival, Arabia Saudită, inițiază proiecte de anvergură cu Rusia, un aliat tradițional.
Iranul, supus sancțiunilor SUA și aliaților săi, a anunțat că a încheiat un acord de principiu cu Rusia pentru dezvoltarea în comun a până 10 zăcăminte de petrol și gaze. O delegație rusă condusă de vicepremierul Alexander Novak a efectuat recent o vizită la Teheran, în încercarea de a crea breșe la sancțiunile impuse ca răspuns la invazia din Ucraina.
Investiții de 40 miliarde de dolari în Iran
Novak a declarat presei că discuțiile au vizat în special dezvoltarea a șase zăcăminte de petrol și două de gaze, Gazprom dorind să le preia pe cele de gaze, Kish și Pars Nord, și să construiască o fabrică de lichefiere agazelor pentru export (GNL), conform TASS.
„Companiile noastre petroliere iau în considerare exploatarea a șase zăcăminte de petrol, iar Gazprom are în vedere două zăcăminte de gaze: Kish și North Pars, pentru dezvoltare în comun cu partea iraniană, urmată de implementarea unui proiect de lichefiere a gazelor naturale în vederea exportului”, a spus el și a adăugat că „acum, aproape toate problemele tehnice ale acestui proiect de gaze au fost rezolvate, evaluarea condițiilor comerciale cu Iranul fiind în curs de desfășurare.”
Investițiile sunt evaluate la peste 40 de miliarde de dolari, a declarat ministrul iranian al petrolului, suma fiind stipulată în memorandumul de înțelegere, dar Cuma subliniat el „undele dintre acorduri au devenit deja contracte comerciale”.
„Industria petrolului și gazelor este coloana vertebrală pentru economiile țărilor noastre. Întărirea cooperării bilaterale în acest domeniu va crește, fără îndoială, sustenabilitatea economică a Rusiei dar și a Iranului”, a declarat guvernul rus într-un comunicat în timpul vizitei, citat de Reuters.
Coridor sud-nord, la concurență cu Canalul Suez
Un alt proiect ambițios îl reprezintă construirea construirea unei căi ferate ca parte a unui nou coridor de transport sud-nord despre care cele două țări spun că ar putea rivaliza cu Canalul Suez. Acordul se referă la finanțarea și construcția a porțiunii de cale ferată denumită Rasht-Astara care va lega India și Azerbaidjan de Iran și Rusia terestru și pe mare. De aici rivalitatea cu calea maritimă a petrolierelor reprezentată de Canalul Suez, mai ales că în ultimul timp tensiunile se ascut în Golful Persic, unde SUA și Iranul își capturează reciproc tancurile petroliere.
La începutul acestei săptămâni, Iranul a sechestrat al treilea tanc petrolier, în timp ce Washingtonul își întărește prezența navală în regiunea Golfului.