cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Rusia încearcă medierea păcii între Turcia și Siria, în detrimentul intereselor SUA în Orientul Mijlociu

26 aprilie, 2023

Rusia încearcă să-și recâștige influența în Orientul Mijlociu și continuă eforturile de mediator între Turcia și Siria, cu participarea Iranului. Marți, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a purtat, la Moscova, discuții cu omologii săi din Siria, Turcia și Iran cu scopul declarat de normalizare a relațiilor dintre guvernele sirian și turc, a transmis agenția de stat TASS.

Rezultatul ar putea fi unul foarte prost pentru SUA care s-ar putea să fie obligate să-și retragă trupele dislocate în Siria.

 „Au fost discutați pașii de urmat în domeniul consolidării securității în Republica Arabă Siriană și al normalizării relațiilor diplomatice turco-siriene”, a declarat Ministerul rus al Apărării. Pentru atingerea acestor deziderate, se are în vedere o perspectivă comună a tuturor părților implicate care „luptă împotriva tuturor grupărilor extremiste din Siria”, a mai specificat Șoigu citat de TASS.

Restabilirea suveranității Siriei


Ministrul turc al Apărării a vorbit despre „atmosfera constructivă” în care s-a desfășurat întâlnirea – exprimare diplomatică pentru expunerea propriilor poziții, fără să se ajungă la un consens – în care s-a discutat „intensificarea eforturilor pentru reîntoarcerea refugiaților sirieni (din sudul Turciei – n.r.) la casele lor”. „Toți prezenți și-au reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Siriei”, a mai precizat ministrul turc.

Tocmai această problemă este de importanță vitală pentru Siria, care dorește instituirea suveranității sale asupra întregului teritoriu recunoscut internațional și recuperarea exploatării integrale a resurselor alimentare și a celor energetice.

Trebuie specificat că milițiile Forțelor Democratice Siriene (SDF) ale etnicilor kurzi, susținute de SUA, ocupă o mare parte din regiunea din nord-estul Siriei, bogată în zăcăminte de petrol și gaze, precum și baza militară Tanf de la granița cu Irakul. În timp ce Siria și Iranul denunță faptul că SUA permite transportul petrolului sirian peste graniță, în Irak, Washingtonul susține că prezența trupelor sale în regiune este necesară pentru a combate acțiunile grupărilor islamiste extremiste din ISIS.

Turcia a ocupat de asemenea teritorii situate la granița de nord a Siriei pentru a lupta împotriva milițiilor kurde siriene – SDF.

Damascul, pe calea reintegrării în lumea arabă


Principalul efect al unei înțelegeri negociate între Damasc și Ankara constă în posibilitatea forțării retragerii trupelor americane din teritoriile aflate sub controlul kurzilor sirieni. Acest lucru nu poate fi decât pe placul Rusiei care sprijină de mai bine de 11 ani regimul lui Bashar Hafez al-Assad.

SDF, susținută de SUA, se află de mult timp sub amenințarea armatei turce, amenințare care se va amplifica dacă Siria, Turcia și Rusia ar deveni brusc aliați (în regiune, cel puțin).

Deja, s-au semnalat câteva atacuri sporadice cu rachete și drone asupra bazelor SUA din Siria, care s-au soldat cu moartea unui contractor american și rănirea mai multor militari.

Perspectiva încheierii păcii între Damasc și Ankara este mult mai probabilă după reluarea relațiilor Siriei cu statele arabe, inclusiv restabilirea relațiilor diplomatice la cel mai înalt nivel cu Arabia Saudită. Pasul următor, care are opoziția fermă a Washingtonului, constă în reprimirea Siriei în organizația țărilor arabe – Liga Arabă, ceea ce ar facilita normalizarea relațiilor diplomatice cu alte state din regiune, cum ar fi Turcia și Iordania.

Orice progres care ar duce la încheirea pe cale diplomatică a diferendelor din regiune ar reprezenta un câștig uriaș pentru Rusia, care în prezent este izolată de Occident pe scena internațională din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: