vineri

12 iulie, 2024

1 decembrie, 2021

Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au fost retrase de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste străine, au anunțat marți oficiali americani.

„Departamentul de Stat revocă desemnarea FARC drept organizaţie teroristă străină”, anunţă într-un comunicat secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit AFP, agenție preluată de News.ro.

„În urma unui acord de pace din 2016 cu guvernul columbian, FARC au fost dizolvate şi dezarmate în mod oficial. Ele nu mai există ca organizaţie unificată care practică terorismul sau activităţi teroriste”, a precizat oficialul american.


Această retragere de pe lista neagră nu modifică însă cu nimic poziţia Statelor Unite cu privire la proceduri judiciare angajate sau avute în vedere împotriva unor foşti lideri FARC, suspectaţi de trafic de droguri, precizează Blinken.

Însă această decizie ajută Washingtonul să susţină implementarea acordului de pace, de exemplu prin colaborări cu foşti combatanţi care au depus armele.

Columbia a comemorat miercurea trecută acordul istoric din 2016 care a permis întoarcerea păcii şi dezarmarea gherilei marxiste FARC, în urma unuia dintre cele mai crude şi mai lungi conflicte din America Latină.

Prin acest acord, gherila FARC – o mişcare ţărănească care a luat armele în anii ’60, în toiul Războiului Rece – a devenit un partid politic legal – sub numele ”Comunes” – cu o reprezentare garantată în Parlament, dar fără o influenţă reală la urne.


Acordul a permis o reducere considerabilă a violenţei, însă numeroase grupări armate continuă să facă ravagii în ţară, inclusiv disidenţi FARC care s-au reînarmat, care au exploatat vidul lăsat în munţi de plecarea fostei gherile.

Acordul prevede reforme politice şi agrare – problema pământului a fost una dintre cheile conflictului – care ar urma să fie implementate, în mod teoretic, până în 2031.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: