miercuri

22 mai, 2024

4 februarie, 2021

Gruparea americană de extremă-dreapta Proud Boys a fost declarată în mod oficial organizație teroristă în Canada, pentru că reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității țării, și a fost adăugată pe lista ce include al-Qaeda, ISIS și al Shabab.

Desemnarea grupării drept organizație teroristă nu este doar un procedeu simbolic, pentru că presupune interdicția intrării în Canada pentru membrii acestei organizații și implică repercusiuni legale și financiare – poliția poate confisca proprietatea membrilor sau grupului, iar băncile le pot îngheța conturile.


„Proud Boys este formată din filiale semi-autonome localizate în Statele Unite, Canada şi internaţional. Gruparea şi membrii ei au încurajat în mod deschis, au planificat şi condus activităţi violente împotriva celor despre care cred că se opun ideologiei lor şi convingerilor lor politice”, a transmis Public Safety Canada într-un comunicat citat de NBC New și preluat de News.ro.

Membri ai Proud Boys, grup fondat de un canadian care ulterior s-a delimitat de el, s-au aflat în număr mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie. Cu câteva zile mai devreme, liderul acestei miliţii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat, scrie The Washington Post, preluată de Agerpres.

În Canada, cinci membri ai grupului aparţinând Marinei Regale canadiene au fost chemaţi la ordine pentru că au întrerupt o ceremonie autohtonă la Halifax, în Noua Scoţie, în 2017.

Celelalte 12 grupări adăugate listei canadiene de entităţi teroriste au legături cu supremaţia albă, cu nazismul, al-Qaeda şi cu Stat Islamic.


Atomwaffen Division, grup neo-nazist cunoscut ca National Socialist Order fondat în 2013, în SUA, a fost inclus pe listă, la fel şi The Base şi The Russian Imperial Movement.

Ministrul pentru Siguranţa Publică, Bill Blair, a declarat: „Extremismul violent nu îşi are locul în Canada. Canadienii pot avea încredere în munca pe care agenţiile noastre o fac zilnic pentru a menţine comunităţile în siguranţă faţă de orice formă de extremism violent”.

Anunuțul ministrului canadian pentru siguranța publică, Bill Blair, vine în contextul evenimentelor violente care au avut loc în 6 ianuarie la Washington DC, când o gloată furioasă de susținători ai lui Donald Trump au atacat clădirea Congresului, instigați fiind de președintele atunci în funcție.

Săptămâna trecută, Departamentul pentru Siguranța Statului american (Homeland Security) a avertizat cu privire la amenințările „extremiștilor motivați ideologic” cu „nemulțumiri alimentate de teorii ale conspirației”.

Anti-Defamation League: Proud Boys se caracterizează ca organizaţie „şovinistă vestică”

Mai mulţi membri ai Proud Boys au fost arestaţi în legătură cu actele violente din 6 ianuarie de la Capitoliul american, când numeroşi susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Congresului pentru a oprit certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Cu câteva luni înainte, în timpul unei dezbateri dintre Biden şi Trump, moderatorul Chris Wallace a insistat ca fostul preşedinte să conteste Proud Boys. Trump a vorbit în schimb despre Antifa, asociaţie anti-fascistă, spunând că totul e o problemă „de stânga”.

Proud Boys se caracterizează ca organizaţie „şovinistă vestică”, dornică să folosească violenţa pentru a-şi promova idealurile naţionaliste, islamofobice, transfobice şi misogine, potrivit Anti-Defamation League, organizaţie non-profit care urmăreşte grupările extremiste.

Membri ai Proud Boys au mărşăluit la mitingul din 2017 Unite the Right din Charlottesville (Virginia) şi s-au organizat anul trecut împotriva mişcării Black Lives Matter.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: