Finlanda ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat ministrul de externe Pekka Haavisto (foto), citat de Reuters.
Afirmația – în premieră – oficialului finlandez apare după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Suedia nu se poate baza pe sprijinul Turciei pentru aderarea a NATO.
Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne „prima opţiune”, dar „în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat şeful diplomaţiei finlandeze.
”Este nevoie de o pauză în discuțiile cu Turcia”
Pekka Haavisto spune însă că este „prea devreme pentru a lua o poziţie”. Ministrul finlandez de Externe a spus că este nevoie de o pauză ”de câteva săptămâni” în negocierile purtate de Finlanda și Suedia cu Turcia.
„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (…) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic. „Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a preciat el.
Preşedintele Turciei a spus luni că Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO. Poziția apare după un protest organizat lângă ambasada Turciei din Stockholm, în timpul căreia manifestanții au ars o copie a Coranului.
Suedia a condamnat ferm acel incident, dar a precizat că nu va lua măsuri împotriva protestatarului pentru că în țară toată lumea se bucură de libertate de exprimare.
Finlanda nu așteapă o decizie a Turciei mai devreme de luna mai
Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO şi „manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, a precizat ministrul finlandez de Externe.
Arderea unui Coran a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei după acest incident.
„Concluzia mea este că va exista o întârziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranţă va dura până la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus ministrul Pekka Haavisto.
Spre deosebire de Suedia, Turcia nu a formulat obiecţii majore faţă de intrarea Finlandei în NATO.
***