joi

18 iulie, 2024

13 iunie, 2024

Opt miniștri de externe ai Uniunii Europene, inclusiv cel al României, cer UE să interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în interiorul blocului comunitar și să le limiteze circulația la țările în care sunt acreditați. Apelul a fost formulat printr-o scrisoare, semnată de miniștrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și România, trimisă șefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

Inițiativa, precizează Reuters, a fost pornită de oficialii cehi, șapte alte țări au susținut-o, dar este neclar dacă propunerea se bucură de unanimitate.

„Libera circulație a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești facilitează activitățile maligne”

„Libera circulație a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, în întregul spațiu Schengen facilitează activitățile maligne”, spune scrisoarea trimisă pe 11 iunie și consultată de Reuters.

Miniștrii au afirmat că serviciile de informații, propaganda „sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principalul volum de muncă pentru un număr mare de «diplomați» ruși din UE” și, deși expulzările au fost importante, amenințarea a rămas.

„Credem că UE ar trebui să respecte cu strictețe principiul reciprocității și să restricționeze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditați. Această măsură va reduce în mod semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, afirmă semnatarii.

Deschizător de drumuri: Cehia

Ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, a declarat încă din aprilie că țara sa va propune restricționarea circulației diplomaților ruși în spațiul Schengen.

Un astfel de plan a fost anunțat de ministrul Jan Lipavský în urma arestării a doi agenți ruși în Germania pentru acuzații de spionaj.

Aceasta nu este prima dată când Cehia propune înăsprirea regulilor de călătorie în Schengen pentru diplomații ruși.

În toamna anului trecut, Cehia a propus ca agenților ruși să nu li se mai permită să călătorească liber în Spațiul Schengen, însă această propunere nu a primit sprijinul tuturor statelor membre Schengen.

***Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: