Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Opt bebeluși din Argeș dializați. Experți în sănătate și polițiști încearcă să depisteze sursa de îmbolnăvire
de Mariana Bechir 12.2.2016
Starea a doi copii din Argeș internați la Spitalul Marie Curie este gravă, iar numărul total al celor care fac dializă din cauza insuficienție renale provocate de infectarea cu E.Coli a și rotavirus a ajuns la opt.
La Marie Curie sunt internați 11 copii veniți din județul Argeș și în cazul unora dintre ei există riscul să rămână cu probleme renale cronice și să necesite dializă toată viața.
“Să ştiţi că 20 de zile de dializă continuă înseamnă o afectare renală în perspectivă. Pot ajunge la boală cronică de rinichi şi la o dializă cronică”, a explicat Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie de la Spitalul “Marie Curie”, pentru ProTV.
Primele cazuri au fost internate săptămâna trecută, adică în urmă cu 10 zile.
“Față de ziua de ieri, majoritatea micuților sunt ușor ameliorați, unii staționari, unul agravat, motiv pentru care astăzi i se va pune cateter pentru dializă peritoneală. Va începe și el dializa”, a spus medicul, citat de Mediafax.
Ioana Mihalache a declarat că, în prezent, sunt dializați opt copii, la care se va adăuga încă unul în cursul zilei de vineri.
În Argeș, autoritățile au luat decizia ca toți copii sub doi ani să fie controlați de medicii de familie.
Sursa, încă necunoscută
Pe parcursul zilei de joi s-au ridicat alte probe pentru analize din alimentele și apa consumată de bebelușii infectați, dar primele rezultate vor fi gata abia duminică.
Toți copiii provin din familii cu posibilități financiare, care aveau acasă toate condițiile igienice necesare creșterii unui copil mic și care respectau măsurile impuse pentru hrănirea copiilor.
“Am hrănit-o cu lapte adecvat, pe care l-am preparat doar cu apa fiartă şi răcită. Nu i-am dat decât legume şi fructe spălate înainte de a le decoji, fierte şi pasate. Carnea şi ouăle spălate bine şi după aceea fierte”, a explicat pentru Mediafax mama unei fetițe internate la Marie Curie.
Între timp, există două anchete care se desfășoară în paralel și în cadrul cărora se încearcă identificarea sursei.
“În prezent se derulează o anchetă epidemiologică, în cadrul căreia echipe formate din specialişti ai DSP recoltează probe de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii înainte de apariţia simptomatologiei”, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Argeș.
În afara acesteia, se fac cercetări și în cazul fetiței care a murit săptămâna trecut și avea E.Coli. Dosarul in rem pentru ucidere din culpă a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, iar procurorul de caz a trimis la București polițiști ca să ia declarații de la părinții copiilor internați în Capitală.
De asemenea, polițiștii au ridicat și ei probe de alimente și apă, și, în plus, au cerut și ajutorul Apelor Române, pentru a le oferi analizele efectuate în zonă în ultimul timp.
Simplă coincidență?
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, crede că nu există o cauză comună, ci ar putea fi vorba doar de o asociere nefericită pe cazul de boală diareică acută:
“Aşteptăm rezultatele pe care colegii noştri le vor avea peste câteva zile, după ce vor face investigaţii microbiologice. Părerea mea este că nu există o legătură între aceste cazuri. Sunt cazuri care provin din zone diferite, chiar dacă din acelaşi judeţ, copiii nu au consumat acelaşi tip de alimente, cu aceeaşi provenienţă, nici măcar apa cu care au fost preparate alimentele nu a avut aceeaşi origine. Cred că este pur şi simplu o asociere de cazuri, care nu sunt rare în această perioadă”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.