15 august, 2020

Consiliul Fiscal apreciază că scenariul macroeconomic revizuit al Guvernului este mai realist față de cel anterior, dar s-ar putea dovedi mai optimist în contextul ultimelor evoluții ale indicatorilor macroeconomici, se arată în opinia instituției cu privire la rectificarea bugetară.

”Consiliul Fiscal notează că noua țintă de deficit (8,6% din PIB) aparține intervalului 8,1-8,9% din PIB pe care CF l-a avansat anterior pentru 2020, potrivit scenariului de declin al PIB de 4-6% (considerându-l mai realist), ceea ce constituie un element de adecvare a evoluției anticipate a economiei la realitate”, se arată în documentul citat.

Consiliul Fiscal remarcă și majorarea proiecției de datorie publică către nivele relativ ridicate în 2020, care se apropie de valorile-prag prevăzute în Legea responsabilității fiscal-bugetare.


”Deosebit de importante sunt, din perspectiva impactului bugetar, precum și asupra datoriei publice, măsurile luate în privința pensiilor și alocațiilor (punctul de pensie urmând să crească cu aproximativ 14%, iar alocațiile fiind într-un proces de majorare eșalonată). Aceste măsuri cu important impact fiscal, dar și alte măsuri, se constituie într-o sursă de incertitudine la nivelul evoluțiilor viitoare”, notează specialiștii CF.

(Consultați varianta integrală a opiniei preliminare a Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2020)

Guvernul se bazează pe venituri nesigure

Estimarea MFP privind veniturile fiscale și contribuțiile de asigurări sociale include, conform Notei de fundamentare a OUG cu privire la rectificarea bugetară, sume suplimentare în cuantum de 7 miliarde de le.

Acestea ar urma să fie colectați la buget din recuperarea de către ANAF de la agenții economici a obligațiilor fiscale amânate de la plată conform prevederilor OUG nr.29/2020, până la sfârșitul anului 2020.

Este vorba despre:

  • 0,9 mld. lei impozit pe profit și impozit pe venitul microîntreprinderilor;
  • 0,4 mld. lei impozit pe venit;
  • 2,9 mld. lei TVA;
  • 0,2 mld. lei accize;
  • 2,6 mld. lei din contribuțiile de asigurări sociale.

”CF consideră că includerea unor sume ex-ante, în contextul actual caracterizat printr-un înalt grad de incertitudine,înclină balanța riscurilor către un deficit mai mare”, potrivit opiniei citate.

Finanțele nu au oferit suficiente informații despre impactul anumitor măsuri

Consiliul fiscal a identificat o serie de măsuri a cărui impact nu a fost calculat de Ministerul Finanțelor cu prea mare precizie. Astfel de măsuri includ:

  • măsuri pentru gestionarea crizei pandemice (acordarea de garanții IMM; rambursare TVA anticipată; acordare indemnizații șomaj tehnic, precum și Kurzarbeit; subvenționare salarii șomeri reîncadrați; concedii medicale; finanțare centre carantină; plăți suport pentru liber-profesioniști; acordare zile libere părinți; bonificație plătită pentru impozitul pe profit, venit; subvenționare dobânzi; stimulare cadre medicale din fonduri UE; reducere încasări din contribuțiile de asigurare; scutire de impozit specific HoReCa);
  • eliminarea supra-accizei la combustibili;
  • eliminarea pragului minim pentru baza de impozitare în cazul locurilor de muncă part-time;
  • eliminarea taxării cifrei de afaceri din energie;
  • eliminarea taxei pe active bancare;
  • majorarea accizei la țigarete în ianuarie și aprilie;
  • majorarea salariului minim (reflectat în dinamica salariilor din sectorul privat, cu impact asupra încasărilor din contribuții sociale);

”În contextul în care dimensiunea tuturor acestor măsuri între care și a celor care influențează deficitul poate varia mult, până la mai multe puncte procentuale de PIB, Consiliul Fiscal apreciază că indisponibilitatea acestora, împreună cu timpul foarte limitat, împiedică o evaluare riguroasă atât a evoluțiilor curente cât și a noilor ținte pentru 2020 propuse în a doua rectificare bugetară. Consiliul Fiscal va emite o opinie în perioada următoare, condiționată, însă, de furnizarea acestor informații strict necesare”, avertizează specialiștii CF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: