duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2020

Consiliul Fiscal apreciază că scenariul macroeconomic revizuit al Guvernului este mai realist față de cel anterior, dar s-ar putea dovedi mai optimist în contextul ultimelor evoluții ale indicatorilor macroeconomici, se arată în opinia instituției cu privire la rectificarea bugetară.

”Consiliul Fiscal notează că noua țintă de deficit (8,6% din PIB) aparține intervalului 8,1-8,9% din PIB pe care CF l-a avansat anterior pentru 2020, potrivit scenariului de declin al PIB de 4-6% (considerându-l mai realist), ceea ce constituie un element de adecvare a evoluției anticipate a economiei la realitate”, se arată în documentul citat.

Consiliul Fiscal remarcă și majorarea proiecției de datorie publică către nivele relativ ridicate în 2020, care se apropie de valorile-prag prevăzute în Legea responsabilității fiscal-bugetare.


”Deosebit de importante sunt, din perspectiva impactului bugetar, precum și asupra datoriei publice, măsurile luate în privința pensiilor și alocațiilor (punctul de pensie urmând să crească cu aproximativ 14%, iar alocațiile fiind într-un proces de majorare eșalonată). Aceste măsuri cu important impact fiscal, dar și alte măsuri, se constituie într-o sursă de incertitudine la nivelul evoluțiilor viitoare”, notează specialiștii CF.

(Consultați varianta integrală a opiniei preliminare a Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2020)

Guvernul se bazează pe venituri nesigure

Estimarea MFP privind veniturile fiscale și contribuțiile de asigurări sociale include, conform Notei de fundamentare a OUG cu privire la rectificarea bugetară, sume suplimentare în cuantum de 7 miliarde de le.

Acestea ar urma să fie colectați la buget din recuperarea de către ANAF de la agenții economici a obligațiilor fiscale amânate de la plată conform prevederilor OUG nr.29/2020, până la sfârșitul anului 2020.

Este vorba despre:

 • 0,9 mld. lei impozit pe profit și impozit pe venitul microîntreprinderilor;
 • 0,4 mld. lei impozit pe venit;
 • 2,9 mld. lei TVA;
 • 0,2 mld. lei accize;
 • 2,6 mld. lei din contribuțiile de asigurări sociale.

”CF consideră că includerea unor sume ex-ante, în contextul actual caracterizat printr-un înalt grad de incertitudine,înclină balanța riscurilor către un deficit mai mare”, potrivit opiniei citate.

Finanțele nu au oferit suficiente informații despre impactul anumitor măsuri

Consiliul fiscal a identificat o serie de măsuri a cărui impact nu a fost calculat de Ministerul Finanțelor cu prea mare precizie. Astfel de măsuri includ:

 • măsuri pentru gestionarea crizei pandemice (acordarea de garanții IMM; rambursare TVA anticipată; acordare indemnizații șomaj tehnic, precum și Kurzarbeit; subvenționare salarii șomeri reîncadrați; concedii medicale; finanțare centre carantină; plăți suport pentru liber-profesioniști; acordare zile libere părinți; bonificație plătită pentru impozitul pe profit, venit; subvenționare dobânzi; stimulare cadre medicale din fonduri UE; reducere încasări din contribuțiile de asigurare; scutire de impozit specific HoReCa);
 • eliminarea supra-accizei la combustibili;
 • eliminarea pragului minim pentru baza de impozitare în cazul locurilor de muncă part-time;
 • eliminarea taxării cifrei de afaceri din energie;
 • eliminarea taxei pe active bancare;
 • majorarea accizei la țigarete în ianuarie și aprilie;
 • majorarea salariului minim (reflectat în dinamica salariilor din sectorul privat, cu impact asupra încasărilor din contribuții sociale);

”În contextul în care dimensiunea tuturor acestor măsuri între care și a celor care influențează deficitul poate varia mult, până la mai multe puncte procentuale de PIB, Consiliul Fiscal apreciază că indisponibilitatea acestora, împreună cu timpul foarte limitat, împiedică o evaluare riguroasă atât a evoluțiilor curente cât și a noilor ținte pentru 2020 propuse în a doua rectificare bugetară. Consiliul Fiscal va emite o opinie în perioada următoare, condiționată, însă, de furnizarea acestor informații strict necesare”, avertizează specialiștii CF.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: