joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2022

Dublarea cheltuielilor cu consumul tehnologic propriu de electricitate a împins în pierdere pe Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național, potrivit rezultatelor preliminare pe anul trecut raportate de companie la Bursa de Valori București (BVB).

Transelectrica (TEL) a înregistrat o pierdere de 6 milioane de lei în 2021, în timp ce în 2020 avusese un profit net de 145 de milioane de lei în anul precedent.

Cheltuielile privind consumul propriu tehnologic au fost mai mari cu 110% ( sau cu 276 mil. lei) față de  anul 2020.


Transelectrica (TEL) este responsabilă și de transportul de electricitate pe magistratele naționale de înaltă tensiune și asigură și transferurile internaționale.

Consumul intern net al țării a crescut cu 5%, până la 58,3 TWh, iar producția internă netă cu 6%, la 56,1 TWh. Importul net a fost de 2,2 TWh (miliarde kWh), în scădere cu 21%.

Creșterea veniturilor a fost insuficientă

Veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-decembrie 2021 au înregistrat o creștere în procent de 58% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, până la 3.746 milioane de lei.

Creșterea veniturilor a fost determinată „în principal de creșterea cantității de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare”, spune raportul Transelectrica.


Nu a fost suficient. Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creștere de 71% față de  anul anterior, până la de 3.750 milioane de lei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Consumul propriu tehnologic din anul 2021 a fost mai mare cu circa 152 GWh (milioane kWh, +16%) faţă de perioada similară a anului 2020 și mai mare cu 11 % față de 2019.

Transelectrica cumpără energie electrică de pe piață și preţul mediu al energiei achiziţionate de pe piața spot (PZU) a fost de peste 3 ori mai mare în T4 2021 față de perioada similară a anului 2020, „depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani”, mai spune raportul TEL.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: