sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 septembrie, 2015

refugiati ungaria autobuze austriaCriza refugiaților blocați în Ungaria a fost soluționată în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce Austria și Germania au acceptat să primească cei aproximativ 10.000 de sirieni și afgani aflați în tranzit spre Vest. Guvernul de la Budapesta a pus la dispoziție în această operațiune de amploare aproximativ 100 de autobuze care au început după miezul nopții să-i adune pe imigranții plecați în marș spre granița cu Austria revoltați de atitudinea autorităților maghiare.

UPDATE: Sâmbătă seara, Angela Merkel a discutat la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, și au convenit, potrivit unui comunicat al biroului cancelarului german, că transferul de refugiați din acest weekend a fost o situație absolut excepțională și ambele state trebuie să respecte legislația europeană în domeniu.

UPDATE: Simone Hilgers, purtător de cuvânt al autorității din Bavaria care se ocupă de fluxul de refugiați, a declarat pentru AP că 6.000 de imigranți au sosit în această regiune până la 08.00 (09.00, ora României): 1.700 au plecat în afara landului, iar 4.300 au fost cazați temporar în Munchen și alte localități. Tuturor li s-a acordat asistență medicală, li s-a oferit hrană, apă și îmbrăcăminte.


Ajutoarele primite de la populație au fost atât de numeroase, încât poliția a făcut un apel pentru ca oamenii să nu mai trimită nimic.

UPDATE: La întâlnirea informală de la Luxembourg, miniștrii de externe ai UE nu au ajuns la nicio concluzie privind reacția unitară a Europei în fața exodului din Siria. “Toată lumea a fost de acord că trebuie să facem ceva, dar marea întrebare este ce anume”, au declarat pentru EuObserver surse apropiate acestora.

Cele două tabere și-au păstrat pozițiile, cu Germania, Franța și Italia care pledează pentru cote obligatorii, și Europa Centrală și de Est reticentă în fața acestui val uriaș de refugiați musulmani.

Miroslav Lajcak, ministrul de externe al Slovaciei, a explicat că ultimele evenimente din Ungaria demonstrează chiar imposibilitatea aplicării mecanismului cotelor obligatorii: “Oamenii nu pot fi forțați să rămână (…) Cum vom proceda? Facem o extragere și cine câștigă merge în Germania, iar cine pierde pleacă în Estonia sau Slovacia?”


UPDATE: Aproximativ 3.700 de refugiați au sosit deja la Munchen, potrivit poliției locale, cu trenuri puse la dispoziție de autoritățile austriece pentru imigranții veniți de la Budapesta. Ei au fost primiți cu aplauze și încurajări de către localnici și de voluntari, care le-au oferit imediat mâncare și apă, ca să aibă până când vor fi înregistrați și trimiși spre centrele deja pregătite sau spre țările unde vor să ajungă.

refugiati germania

S-au oferit voluntari atât de mulți locuitori ai Munchenului, încât autoritățile au trebuit să-i refuze, fiindcă se depășeau necesitățile. Majoritatea au rămas să-i salute măcar pe refugiații care în sfârșit au ajuns la destinație după un drum dramatic pe Mediterană, în bărci supraaglomerate, și după traversarea Balcanilor, în trenuri burdușite sau chiar pe jos, lovindu-se uneori de ostilitatea unor locuitori înfricoșați de șirurile nesfârșite de imigranți.

refugiati munchen

UPDATE: Liderul opoziției israeliene, Isaac Herzog, a cerut guvernului să se implice în această criză fără precedent și să accepte refugiați sirieni.  „Am vorbit cu liderul opoziției siriene, Kamal al-Labwani, despre preluarea de către Israel a refugiaților” a declarat Isaac Herzog.

Europa este în joc

federica mogheriniȘefa diplomației europene, Federica Mogherini, a făcut un apel la toate cele 28 de state membre ale UE pentru a rămâne unite și a înceta să se acuza reciproc.  ”Europa este în joc”, a atenționat Federica Mogherini, care a insistat pe faptul că nu este un aflux de imigranți economici, ci de refugiați.

”Ne confruntăm cu un eveniment dramatic” care ”va dura”, a mai declarat șefa diplomației europene, sâmbătă,
la finalul  unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE ce a avut loc la Luxemburg.

UPDATE: Spre deosebire de Occident, Europa de Est și cea Centrală își mențin refuzul de a accepta cote obligatorii, astfel încât nici nu se pune, deocamdată, problema discutării noului plan de urgență elaborat săptămâna aceasta de Comisia Europeană, plan ce prevede redistribuirea unui număr de 120.000 de imigranți, spre deosebire de doar 40.000, cum se discuta în iunie.

Premierul polonez a repetat sâmbătă că în gestionarea crizei refugiaților este nevoie de o solidaritate responsabilă: „Ne-am angajat să film solidari, dar trebuie să fie o solidaritate responsabilă. Nu vrem o solidaritate fără măsură, iar responsabilitatea noastră ar trebui să corespundă capacităților țării, fără a o destabiliza”, a afirmat Ewa Kopacz, citată de Reuters.

CITIȚI ȘI: Criza refugiaților divizează Europa. Statele estice lasă Occidentul să rezolve singur problema

 

O declarație asemănătoare făcuse și vineri, la reuniunea de la Praga a liderilor Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Polonia), unde participanții au stabilit că rămân pe poziția potrivit căreia sunt inacceptabile mecanismele obligatorii.

Dacă Vestul își schimbă strategia pentru a răspunde așteptărilor opiniei publice, liderii din fostul Bloc Comunist respectă și ei exact dorința populației în general ostile ideii de a adăposti mii de refugiați musulmani.

UPDATE: Cancelarul Angela Merkel a declarat sâmbătă că Germania își permite să facă față afluxului de refugiați fără a crește taxele și fără a pune în pericol deficitul bugetar.

Oficiali germani au declarat că veniturile peste așteptări îi dau Berlinului libertatea de face anul acesta cheltuieli suplimentare de circa cinci miliarde de euro.

merkelNu poate exista o limită a numărului de cereri în cazul dreptului la azil politic, a declarat Angela Merkel, pentru grupul de publicații Funke.

Vineri, un sondaj realizat între 31 august și 1 septembrie de către Infratest Dimap, arăta că rata susținerii Angelei Merkel de către populație a scăzut patru puncte procentuale, până la 63%. Este cel mai scăzut nivel de popularitate pe care-l înregistrează cancelarul Germaniei din decembrie 2012 şi până în prezent.

Ei i s-a reproșat reacția întârziată după seria de atacuri ale extremiștilor împotriva unor centre pentru refugiați.

UPDATE: Șeful poliției ungare a anunțat că nu va mai exista o nouă serie de autobuze pentru transportul refugiaților la granița cu Austria, în pofida faptului că un nou convoi, de aproximativ 500 de imigranți, a pornit pe jos pe autostradă, de teamă că autoritățile maghiare îi vor trimite înapoi în Serbia.

UPDATE: Politicienii din Marea Britanie par să-și schimbe, sub presiunea opiniei publice, atitudinea față de refugiați. După ce premierul David Cameron a anunțat vineri suplimentarea cu 100 de milioane de lire sterline a contribuției Regatului Unit, „cea mai ridicată din istoria țării în cazul unei crize umanitare”, ministrul de finanțe George Osborne a declarat sâmbătă, citat deThe Guardian, că țara sa trebuie săle acorde azil celor care fug cu adevărat de război și de persecuții.

“Marea Britanie este unul dintre fondatorii sistemului de azil. Vom prelua, așa cum a spus și premierul, mii de refugiați în plus”, a afirmat George Osborne. Nici el nu a spus însă, despre ce număr ar putea fi vorba.

Se conturează un acord pentru intervenția în Siria

Ministrul s-a referit și la necesitatea intervenției în Siria, pentru a rezolva problema la sursa ei, iar această sursă, a spus George Osborne, este reprezentată de “regimul diabolic al lui Assad” și de gruparea teroristă Stat Islamic.

isis-army-700x430

Marea Britanie se alătură astfel Franței, care va lua în curând o astfel de decizie, potrivit publicației Le Monde, care spune că președintele Francois Hollande vrea să dea undă verde participării aviaţiei franceze la bombardamentele din Siria, scrie AFP.

Luni, președintele Hollande va ține un discurs pentru anunțarea acestei decizii.

UPDATE: Estimarea inițială a valului din Ungaria, de 10.000 în acest weekend, ar putea fi depășită. Până la 15.00, ora României, aproximativ 6.500 de persoane, majoritatea sirieni, trecuseră deja în Austria. Așa încât numărul este acum valabil doar pentru ziua de sâmbătă.

UPDATE: Real Madrid a donat un milion de euro pentru refugiații ce ajung în Spania, urmând exemplul altor cluburi mari europene, precum Bayern Munich și Celtic.

refugiati ronaldo donatie

UPDATE: Potrivit Der Spiegel, Germania va respinge anul acesta până la 75.000 de cereri de azil depuse de imigranți din Balcani (din state considerate sigure), pentru a face față solicitărilor venite din partea refugiaților sosiți din Orientul Mijlociu și Africa. Estimarea totală a cererilor de azil ce vor fi aprobate în 2015 ajunge la 800.000 de persoane, de patru ori mai multe decât anul trecut.

Până acum, anul acesta au fost refuzate circa 10.000 de cereri ale unor cetățeni in Balcani.

UPDATE: Agenția pentru refugiați a ONU a anunțat că Ungaria a refuzat orice asistență din partea organizației, deși în gara centrală din Budapesta nu există suficientă mâncare și nici măcar apă, scrie Dan Bilefsky, de la The New York Times.

Ungaria, avertizată să respecte acordurile UE

Acordul celor două state i-a fost comunicat vineri seara premierului maghiar, Viktor Orban, de către cancelarul Austriei, Werner Faymann, care a avertizat Budapesta că Viena și Berlinul încă așteaptă de la Ungaria „să-și respecte obligațiile europene, inclusiv cele legate de acordul de la Dublin” asupra regimului de azil în UE.

„Din cauza situației de urgență de astăzi la frontiera ungară, Austria și Germania sunt de acord în acest caz asupra continuării deplasării refugiaților, a declarat cancelarul, citat de Reuters.

De altfel, cancelarul austriac Werner Faymann l-a convocat vineri pe ambasadorul maghiar la Viena, Janos Perenyi, căruia i-a comunicat că Ungaria trebuie să înregistreze refugiații de pe teritoriul său și să accepte cotele obligatorii, conform DPA.

Dacă în Budapesta, câțiva refugiați au fost atacați de extremiști care scandau că țara lor nu vrea musulmani, pe autostradă, în timp ce se deplasau spre Austria, imigranții au primit de la localnici apă, mâncare, cărucioare pentru copii și tot felul de alte lucruri pe care oamenii le considerau necesare celor sosiți tocmai din Orientul Mijlociu.

refugiati localnici ungaria

Vineri noaptea, autobuzele i-au recuperat de pe traseu pe cei aproximativ 1.200 de refugiați plecați pe jos, în coloană, spre granița cu Austria, hotărâți să parcurgă pe jos cei 175 de kilometri, în lipsa unei alte soluții.

refugiati mars ungaria austria

Şeful de Cabinet al premierului Orban, Janos Lazar, a explicat decizia de a trimite autobuzele spunând că hotărârea a fost luată pentru că „siguranţa transportului ungurilor nu poate fi pusă în pericol”.

Unii dintre refugiați au fost îmbarcați în autobuze după nouă ore de mers pe jos.

refugiati femeie tren ungaria austriaAlte autobuze i-au preluat pe imigranții aflați în așteptare în gara Keleti din Budapesta.

De asemenea, Ungaria a pus la dispoziția refugiaților (care aveau bilete cumpărate până în Germania), mai multe garnituri de tren care au început să plece spre Vestul Europei după miezul nopții.

Sâmbătă, în jurul orei 10.00, ora României, traficul feroviar internațional a revenit la normal în Ungaria.

Primul grup, de aproximativ 400 de imigranţi, a traversat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe ploaie, granița cu Austria și au parcurs cinci kilometri până la gara din satul Nickelsdorf, cu acelaşi nume, de unde un tren special închiriat de austrieci i-a dus până la Salzbourg, în apropiere de frontiera germană.

Voluntari ai Crucii Roșii i-au așteptat dincolo de graniță, cu ceai fierbinte și pături, a relatat AFP. „Mulțumim, mulțumim Austria”, spuneau refugiații primiți cu căldură nu doar de voluntari din diferite asociații, ci și de localnici.

refugiati granita austria

Sâmbătă, la prânz, aproximativ 3.000 de persoane trecuseră deja în Austria, și unele estimări spuneau că numărul se va dubla pe parcursul zilei, în total fiind vorba de 10.000 de refugiați care vor traversa în acest weekend Ungaria, pentru a ajunge în Austria și, de acolo, în Germania sau alte state vest-europene.

„Nu-i vom abandona pe aceşti oameni”, a declarat cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: