sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2020

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este angajată, vineri, în negocieri aprinse cu Rusia, după ce a decis reducerea cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd) a producției de petrol până la sfârșitul anului 2020, cea mai mare reducere din 2008 încoace.

Organizaţia, dintre ai cărei 14 membri se distinge Arabia Saudită, consideră că decizia sa este potrivită pentru a opri tendinţa de scădere a preţului petrolului din cauza impactului epidemiei coronavirus asupra economiei globale şi respectiv a cererii.

Prețurile petrolului au pierdut 20% de la începutul anului, care se tranzacționează sub 50 de dolari / baril (o tonă de petrol are circa 7 barili, în funcție de densitate).


Rusia însă, a fost mai mereu reticentă la reducerile producției de petrol, care asigură îi asigură cele mai mari venituri. Cererea OPEC reprezintă, practic, un ultimatum adresat Rusiei, potrivit Reuters.

„Rusia devine acum un decident important la ceea ce ar putea deveni cea mai controversată întâlnire a grupului lărgit de producători. OPEC ar putea blufa, dar asta seamănă mai mult a ruletă rusească”, a declarat Jason Gammle, dela Jeffries, una dintre marile companii de trading şi investiţii.

Rusia a colaborat cu OPEC din 2016 şi dacă s-ar angaja, împreună cu alți producători la reducerea de producție decisă de OPEC, aceasta ar fi cea mai mare de la criza financiară din 2008 încoace.

Moscova încă nu și-a făcut cunoscută nici o intenție în acest sens, însă, ceea ce o nemulțumește pe Arabia Saudită, care și-a redus producție mult peste cota propusă (2,1 milioane bpd, de la 1 ianuarie).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Noul acord ar însemna o reducere globală de 3,6 milioane bpd, adică 3,6% din producția lumii.

Reprezenții OPEC și cei ai Rusiei și ai altor mari producători, cunoscuți împreună ca grupul OPEC+, se  întâlnesc la Viena în acest sfârșit de săptămână.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: