vineri

14 iunie, 2024

4 septembrie, 2020

Raportori speciali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avertizat vineri China că legea securităţii constituie un risc pentru libertăţile din Hong Kong și acuză Beijingul că nu îşi respectă obligaţiile sale internaţionale.

Legea a intrat în vigoare la sfârşitul lui iunie în fosta colonie britanică.

„Măsurile adoptate (…) prezintă un risc grav ca aceste libertăţi fundamentale să fie încălcate”, afirmă raportorii într-o scrisoare datată din 1 septembrie.


Textul legii ameninţă în special „libertatea gândirii, exprimării şi reuniunii”, avertizează experţii și pare, mai ales, să „incrimineze libertatea de a exprima orice fel de critică la adresa Chinei”.

Legea a fost adoptată de China prin evitarea Parlamentului local şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

Legea sancţionează „subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine”.

Activiștii pentru democrație din metropolă spun că noua lege anulează, în practică, autonomia din Hong Kong și că erodează libertățile rezidenților săi.


Sistemul „O țară cu două sisteme”, care funcționează de la cedarea orașului de către Regatul Unit în 1997, acordaHong Kongului o autonomie largă până în anul 2047, la 50 de ani de la transfer.

Numeroase ţări occidentale, cu SUA în frunte, au condamnat noua legislaţie.

Drept represalii, Washingtonul a revocat statutul comercial preferenţial al acestei fostei colonii britanice, a restrâns eliberarea de vize pentru responsabilii chinezi acuzaţi că „pun în discuţie” autonomia acestui teritoriu semiautonom şi a suspendat vânzarea de echipamente de apărare sensibile către Hong Kong.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: