Planuri fără precedent de combatere a traficului de ființe umane și a terorismului în Regiunea Sahel și Libia sunt discutate luni la ONU, organizația urmând să decidă dacă sprijină financiar o forță armată multinațională care să mențină securitatea în această regiune africană.
Forța multinațională ar urma să fie constituită din 5.000 de militari proveniți din statele G5 din Africa- Mali, Niger, Burkina Faso, Mauritania și Ciad- costul operațiunii find estimat în primul an la 400 milioane dolari.
Misiunea este aceea de a pune capăt insecurității crescute din zonă și de a lupta cu rețelele de migrație ilegală care, începând cu 2014, au contribuit la moartea a 30.000 de oameni în deșertul Sahara, alte 10.000 de persoane înecându-se în Mediterana, în tentativa de a ajunge în Europa occidentală.
Forța multinațioinală, care ar trebui, potrivit planurilor sprijinite intens de Franța și de Italia, să fie operațională în primăvara anului 2018, nu este suficient sprijinită financiar, existând dubii legate de mandatul acesteia. Suplimentar, îndoieli sunt provocate de cei care susțin că migrația poate fi mai eficient combătută dacă Sahelul beneficiază de ajutoare coordonate pentru dezvoltare, mai puțin de măsuri de securitate.
Principalul opozant este Administrația Trump, care a refuzat până în prezent să accepte susținerea financiară a ONU pentru operațiuni miliatre în Sahel. Comandanții acestei forțe multinaționale au estimat că în primul an de activitate au nevoie de 423 milioane dolari, dar până în prezent s-au obținut 108 milioane, jumătate fiind asigurați de UE. Marea Britanie a anunțat că sprijină constituirea grupului, dar până în prezent nu a pus și fonduri la dispoziția acestuia.
Diplomații occidentali speră ca Statele Unite să contribuie totuși cu o sumă consistentă la organizarea acestei forțe, mai ales că Franța și cele 5 națiuni africane implicate în proiect au declanșat o adevărată ofensivă diplomatică pentru susținerea proiectului la Washington.