marți

25 iunie, 2024

8 februarie, 2017

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto), a criticat marți, printr-o declarație a purtătorului său de cuvânt, noua lege israeliană care legalizează retroactiv mii de colonii din Cisiordania ocupată, așa-numitul „proiect de lege de regularizare”.

„Acest proiect de lege contravine legislației internaționale și va avea consecințe juridice serioase pentru Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric.

„Secretarul general al ONU insistă asupra necesității evitării oricărei acțiuni care ar afecta soluția a două state. Toate aspectele de bază ar trebui să fie rezolvate între părți prin negocieri directe pe baza rezoluțiilor Consiliului de Securitate și a acordurilor reciproce. Organizația Națiunilor Unite este pregătită să sprijine acest proces”, a mai spus purtătorul de cuvânt, într-o declarație publicată pe site-ul ONU.


Legea a fost aprobată în noaptea de luni spre marți, de Parlamentul israelian, și permite statului israelian să își însușească terenuri private palestiniene pe care israelienii au construit fără autorizație în Cisiordania ocupată.

Proprietarii de drept ai acestor terenuri vor fi compensați financiar sau cu alte terenuri, potrivit textului de lege.

Procurorul general al Israelului a declarat că legea este neconstituțională și că nu o va apăra la Curtea Supremă, potrivit Reuters.

Legea i-a scandalizat pe palestinieni și pe susținătorii unei soluții cu două state care au considerat că este o crimă de război, un furt legalizat sau un pas în plus spre anexarea Cisiordaniei.


Reglementarea a provocat un val de critici din partea comunității internaționale, profund îngrijorată de noua lovitură dată procesului de pace dintre israelieni și palestinieni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: