miercuri

17 aprilie, 2024

23 septembrie, 2022

Anchetatori ONU a acuzat vineri Rusia de faptul că a comis atrocități în Ucraina, după invazia de la sfârşitul lui februarie. Organizaţia a vorbit, până acum, de ”presupuse crime de război” în Ucraina.

Comisia ONU de anchetă privind Ucraina a fost lansată în martie, de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDH), cu scopul de a ancheta încălcări ale drepturilor omului comise de către trupele ruse în război.

Consiliul a aprobat, în mai, o nouă rezoluţie prin care cerea Comisiei să ancheteze în mod specific încălcări grave ale drepturilor omului comise de către trupe ruse în regiunile ucrainene Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumi.

Acuzații credibile


În cadrul unor anchete în cele patru regiuni, Comisia a vizitat 27 de oraşe şi localităţi şi a intevievat peste 150 de victime şi martori, a anunţat preşedintele Comisiei, Erik Mose, în prima dare de seamă, orală, în cadrul Consiliului.

Prezentarea susținută de Erik Mose poate fi citită AICI-LINK.

”Pe baza probelor adunate de către Comisie, aceasta a conchis că s-au comis crime de război în Ucraina”, a spus el, enumerând bombardamente ruse în zone civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, dar şi violenţe sexuale.

”Am fost izbiţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia anchetează în prezent cu privire la aceste morţi în 16 oraşe şi locuri. Am înregistrat acuzaţii credibile cu privire la multe alte cazuri de execuţie, pe care suntem pe cale să le documentăm”, a spus Erik Mose.

El a denunţat, de asemenea, bombardamentele ruse în zone civile.

Tortură și rele tratamente


În plus, matorii, a declarat el, au prezentat versiuni concordante ale unor rele tratamente şi torturii comise în timp ce erau deţinuţi în mod ilegal.

Unele dintre victime au declarat că, după o primă detenţie a forţelor ruse din Ucraina, au fost transferate în Rusia şi încarcerate timp de săptămâni de zile, în închisori.

”Interlocutorii au descris bătăi crunte, şocuri electrice şi nuditate forţată, dar şi alte tipuri de încălcări în aceste locuri de detenţie”, a subliniat Erik Mose. El a subliniat  că, după ce au fost transferate în detenţie în Rusia, unele victime au ”dispărut”.

Cazuri de violenţe sexuale au fost, de asemenea, raportate anchetatorilor ONU.

În anumite cazuri, rude au fost obligate să asiste la acste infracţiuni. Comisia a documentat, de asemenea, cazuri în care copii au fost violaţi, torturaţi şi şi închişi ilegal.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: