joi

28 martie, 2024

26 aprilie, 2022

Comisia Europeană a propus consolidarea mandatului Eurojust, agenția judiciară a UE, pentru a facilita colectarea și păstrarea probelor privind crimele de război din Ucraina.

UE, scrie Euractiv, își intensifică eforturile de investigare a crimelor de război comise în Ucraina, în urma rapoartelor privind atrocitățile comise de armata rusă în Bucha și în alte orașe ucrainene.

Pentru a colecta, păstra și împărtăși dovezi ale crimelor de război, executivul UE a propus luni schimbarea mandatului Eurojust, agenția UE care coordonează investigațiile și urmăririle europene pentru crime transfrontaliere.


„Trebuie să consolidăm Eurojust pentru a ne asigura că are instrumentele necesare pentru a face față amplorii atrocităților din Ucraina. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că criminalii de război sunt aduși în fața justiției”, a declarat marți Věra Jourová, comisar pentru valori și transparență.

Propunerea, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European și a Consiliului, va permite Eurojust să prelucreze date – inclusiv videoclipuri, înregistrări audio și imagini prin satelit – și să le stocheze pentru a se asigura că toate dovezile sunt păstrate în timp ce războiul continuă.

„Trebuie să ne asigurăm că probele sunt păstrate, analizate și schimbate în siguranță cu autoritățile naționale și internaționale”, a declarat și comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, adăugând că „impunitatea nu va fi tolerată”.

Noul mandat va permite agenției UE să coopereze direct și să facă schimb de informații cu Curtea Penală Internațională (CPI), proces care nu este facilitat de actualul regulament Eurojust.


CPI a deschis deja o anchetă cu privire la posibile crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina, cu sprijinul unei echipe comune de anchetă a UE înființată de Lituania, Polonia și Ucraina la 25 martie.

Procurorul șef al CPI, Karim Khan, a vizitat Ucraina în urmă cu 2 săptămâni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: