5 aprilie, 2013

Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

„Evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino -1 a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 milioane picioare cubice (17,8 milioane metri cubi – n.r.) pe zi”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom transmis joi Bursei de valori Bucureşti, citat de MEDIAFAX.

OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.


Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

„Se estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în trimestrul al doilea din 2013. (…) ExxonMobile Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare. Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare şi evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014”, potrivit comunicatului.

Volumul potenţial de gaze care ar putea fi extras la sonda Domino-1 urmează să fie confirmat în urma unor noi teste, înainte de a lua o decizie de a trece în faza de dezvoltare.

În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei, se mai spune în comunicat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: