Germania a amenințat că va recurge la represalii împotriva SUA, dacă noile sancțiuni împotriva Rusiei adoptate de Senatul american vor afecta firmele europene participante la proiectul gazoductului Nord Stream 2, au avertizat, vineri, oficialii germani citați de Reuters. Gazoductul traversează Marea Baltică dinspre Rusia către Germania, pentru a ocoli Ucraina.
Un proiect aprobat joi de Senatul SUA prevede sancțiuni împotriva entităților care fac livrări pentru susținerea proiectelor de conducte prin care Rusia ar putea exporta energie. Berlinul se teme că prevederea ar putea duce la amendarea companiilor germane și europene care sunt implicate în proiectul Nord Stream 2.
Daunele și riposta
Două companii cu o prezență importantă în România, OMV și Engie, se numără printre firmele care ar putea fi afectate și dintre care mai fac parte, printre altele, Wintershall, Royal Dutch Shell și traderul de energie german Uniper.
De asemeni, compania germană Wintershall este implicată indirect în exportul de gaz rusesc în România.
Ministrul german al Economiei Brigitte Zyprie, a declarat că Germania va lua contra-măsuri, dacă Administrația Trump va sprijini proiectul aprobat de Senat: „Dacă o face, va trebui să ne gândim ce avem de făcut împotriva acestui lucru”, a spus oficialul german, citat de Reuters.
Proiectul mai trebuie aprobat în Camera Reprezentanților și semnat de președintele Donald Trump, pentru a deveni lege.
Totodată, cancelarul german Angela Merkel împărtășește îngrijorarea omologului său austriac Christian Kern în privința proiectului de sancțiuni americane, exprimată într-o declarație comună cu ministrul german al Afacerilor Externe, Sigmar Gabriel, potrivit lui Steffen Seiber, purtătorului de cuvânt al Angelei Merkel.
Christian Kern și Sigmar Gabriel au declarat că aprovizionarea cu energie a Europei „privește Europa, nu Statele Unite” (…). Amenințarea la adresa companiilor din Germania, din Austria și din alte state europene cu sancțiuni pe piața din SUA, dacă participă la proiecte de gaze naturale precum Nord Stream 2 cu Rusia sau dacă le finanțează, este de natură să introducă o calitate complet nouă și foarte negativă în relațiile dintre Europa și SUA”, potrivit Politico.eu.
Actul american „este o mișcare bizară” (…) și este „straniu” că sancțiuni menite să pedepsească Rusia pentru presupuse interferențe în alegerile americane ar putea duce la penalități pentru companiile europene. (…) Așa ceva nu trebuie să se întâmple”, a declarat la rândul său, Steffen Seiber.
Nord Stream
Pe de altă parte, proiectele Nord Stream au divizat Europa. Comisia Europeană și țările baltice și din Europa de Est s-au opus, îngrijorate că proiectul Nord Stream 2 ar întări puterea Moscovei pe piața gazelor din regiune și va submina eforturile UE de diversificare a aprovizionării. Țările din Europa de Vest, în special Germania, susțin că este un proiect comercial – notează Politico.
Rușii au reacționat prin vocea lui Alexander Medvedev, vicepreședintele gigantului rus Gazprom, care a acuzat SUA „nu ascund că vizează încurajarea livrărilor americane de gaz natural lichefiat american în Europa”, potrivit Interfax, citată de Euractiv.com.
Proiectul Nord Stream 2 urmează să asigure, în 2019, dublarea capacității de transport de gaze naturale a gazoductului Nord Stream 1, pe ruta care ocolește Ucraina prin Marea Baltică.
Proiectul gazoductului cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi costă circa 9,5 miliarde de euro, din care Gazprom va acoperi 50%, iar Wintershall, Shell, OMV, Engie și Uniper cu câte 950 de milioane de euro.