OMV Petrom împreună cu Romgaz au depus, marți, la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep, a declarat pentru CursDeGuvernare președintele ANRM, Sorin Gal (foto).
Întrebat care sunt pașii următori în derularea proiectului, președintele ANRM a precizat că urmează să fie analizată toată documentația, iar apoi vor fi parcurse celelalte etape conform legislației în vigoare, fără a oferi alte detalii.
„Am primit declarația depusă de OMV Petrom. Urmează să o analizăm și vom face ceea ce se menționează în legislație”, a precizat președintele ANRM.
Întrebat în cât timp va analiza ANRM documentele depuse de OMV Petrom, Sorin Gal a menționat că acest lucru nu poate fi realizat de azi pe mâine, întrucât documentația este de câteva sute de pagini.
Totodată, președintele ANRM ne-a precizat că licența acordată pentru perimetrul Neptun Deep nu expiră anul viitor – odată cu depunerea documentației pentru comercialitate ea se prelungește până în anul 2045.
Conform acordului de petrolier de concesiune pentru Neptun Deep, declarația de descoperire comercială trebuia depusă până la finalul acestui an, după ce, în prima parte a anului 2022, concesionarii au obținut o nouă prelungire a termenului de depunere din partea Guvernului, așa cum se arăta într-o notă de fundamentare a unui proiect de HG, inițiat de SGG și ANRM.
Executivul nu a dezvăluit în HG și în nota de fundamentare a acestuia nici care era termenul inițial, nici până când a fost prelungit acesta, însă ministrul energiei, Virgil Popescu, anunța în luna august, potrivit profit.ro, că OMV Petrom Și Romgaz au termen până la 31 decembrie 2022 să facă declarația de descoperire comercială.
Etapă premergătoare pentru începerea proiectului din M. Neagră
Reprezentanții OMV Petrom ne-au transmis că depunerea declarației de descoperire comercială este un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție.
(Citiți și: „Gazele din Marea Neagră – evoluțiile de pe ultima sută de metri, umăr la umăr cu Schengen”)
„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării”, ne-au transmis reprezentanții companiei.
Conform sursei citate, investiția totală a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la aproximativ 4 miliarde de euro.
„În contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027”, au adăugat reprezentanții companiei petroliere.
(Citiți și: ”Klaus Iohannis a cerut OMV să înceapă cât mai repede exploatarea gazelor din Marea Neagră”)
În urmă cu trei săptămâni, președintele României, Klaus Iohannis, a solicitat conducerii OMV să înceapă cât mai rapid exploatările offshore, având în vedere că legea offshore este una favorabilă şi se află în vigoare.
Citiți și: „Romgaz preia oficial participația ExxonMobil la zăcământul de gaze offshore Neptun Deep”
În cadrul discuţiilor cu privire la planurile de investiţii ale companiei, un subiect distinct l-a constituit proiectul Neptun Deep. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa strategică a acestui proiect pentru România şi a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de OMV Petrom și Romgaz.
Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului şi paşii realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.
Romgaz are nevoie de noi resurse financiare, pe lângă creditul luat de la Raiffeisen și BCR
Compania de stat Romgaz, care a preluat în vara acestui an participația ExxonMobil, se grăbește: cu cât OMV decide mai repede începerea nvestiției, cu atât îi va fi mai ușor să plătască creditele la Raiffeisen și BCR, contractate pentru a plăti o parte din suma cu care a preluat participația EXXON.
În pus, va trebui să identifice noi surse de finanțare până în vara anului viitor, când este așteptată decizia finală a OMV referitoare la dezvoltarea sau nu a proiectului de exploatare a gazelor naturale din acest perimetru.
Pentru preluarea participației ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, Romgaz a fost nevoită să se împrumute în 2022 cu 1,6 miliarde de lei. Creditul a fost obținut de la băncile Raiffeisen și BCR, diferența până la 5,12 miliarde de lei (prețul total al tranzacției) fiind asigurată din sursele proprii ale companiei.
La finele lunii septembrie, conform raportului financiar al companiei, numerarul și alte active financiare (depozite la bănci și titluri de stat achiziționate) erau de 1,76 miliarde lei, față de 3.998,3 milioane lei la finalul anului 2021.
***