vineri

29 martie, 2024

30 octombrie, 2019

Profitul net OMV Petrom (SNP) pe Trimestrul 3 a înregistrat o scădere majoră, de 43% până la 785 milioane de lei.

Principala cauză invocată de raportul companiei este provizionarea unor cheltuieli de mediu cu fosta rafinărie Arpechim Piteşti, dar rezultatul a fost afectat și de preţurile mici de vânzare a gazelor  și de reglementările privind energia electrică.

Chiar dacă vânzările de gaze  (inclusiv cele importate) au crescut substanțial ( + 37% în T3 / 2019, până la 13,37 TWh), profitabilitatea a fost marcată de faptul că OMV Petrom (SNP)  este obligată să vândă gaze din producţia internă pentru consumatorii casnici la preţ plafonat, conform OUG 114 / 2018.


„OMV Petrom a reusit să îşi menţină portofoliul de clienţi în contextul obligaţiilor de a livra gaze naturale către piata reglementată şi de a tranzacţiona gaze naturale pe pieţele centralizate”, spune raportul companiei publicat miercuri.

Rezultatul din exploatare in T3/19, de 939 milioane de lei, a fost cu 44% mai mic comparativ cu T3/18, „fiind influenţat în principal de conditiile de piata nefavorabile ale preţului ţiţeiului şi de estimarea costurilor viitoare pentru remedierea solului în legatură cu rafinaria Arpechim.

Pe segmentul downstream, „rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost stabil la 637 mil. lei in T3/19 (T3/18: 639 mil lei).

Îmbunătaţirea rezultatului segmentului Downstream Oil abia a compensat „un rezultat mai slab al segmentului Downstream Gas”, respectiv pierderile din deţinerea stocurilor, de 49 milioane de.lei „generate de scaderea cotatiilor”.


Astfel, Pe segmentul downstream, “rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost stabil la 637 milioane de lei în T3/2019, faţă de 639 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2018.

Profitul net creşte cu doar 3%, deşi vânzările cresc cu 13% pe 9 luni

Şi pe primele 9 luni ale anului 2019 a fost reuşită stabilitatea profitului net, care a crescut până la 2,8 miliarde de lei, cu 3% față de aceeași perioadă din 2019.

Pe de altă parte, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 13% în primele nouă luni din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, până la 18,2 miliarde de lei, susţinute de vânzări mai mari atât în Downstream Oil, cât şi în Downstream Gas.

Jumătate din electricitate pe piața reglementată

Producţia de energie electrică a rămas constantă, la circa 1 TWh, în T3, jumătate din producţia centralei de la Brazi mergând către piaţa reglementată în această perioadă.

„Centrala electrică Brazi (pe gaze, n.r.) a generat o producție netă de electricitate comparabilă cu cea din T3/2018 (T3/19: 1,00 TWh, T3/18: 1,04 TWh) pe baza unor marje puternice, similare în cele două trimestre; din producția din T3/19, 0,48 TWh au fost livrați pieței reglementate de electricitate la prețul de 259,58 lei/MWh”, spune compania.

OMV Petrom amintește că, potrivit datelor operatorului de sistem (Transelectrica), România a devenit importator net de electricitate, pentru că producția națională de electricitate a scăzut cu 14%, mai ales pe partea hidro, în condiţiile în care „cererea națională de electricitate a ramas stabilă comparativ cu același trimestru din 2018”.

Investiţii în scădere

Raportul SNP mai spune că investiţiile au însumat 2,8 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie 2019, în scădere cu 10% faţă de primele nouă luni ale anului trecut, chiar dacă au crescut în T3 / 2019 cu 8% faţă de perioada similară din anul trecut, până la un miliard de lei.

Contribuţia la bugetul de stat al României în primele nouă luni din acest an a fost de aproximativ 9 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: