Acționarii OMV Petrom au aprobat, în cadrul AGA de miercuri, creșterea investițiilor pentru acest an la șase miliarde lei și distribuirea de dividende aferente anului financiar 2022 în valoare record de peste 2,3 miliarde de lei, potrivit comunicatului grupului energetic.
„2022 a fost fără precedent din punct de vedere al condiţiilor de piaţă şi al rezultatelor. Prin urmare, vom creşte investiţiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei, şi vom distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde de lei”, a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a aprobat miercuri propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază în valoare brută de 0,0375 de lei/acţiune pentru anul financiar 2022, reprezentând o creştere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 2,3 miliarde de lei, reprezentând 23% din profitul net pentru anul 2022, se precizează în comunicat.
Din această sumă, aproape un miliard de lei va fi distribuit acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2022 peste 40% din acţiunile companiei, din care statul va încasa 480 de milioane lei.
Tot la capitolul investiții se mai adaugă un miliard de lei pentru a acoperi posibilitatea accelerării unora dintre proiectele strategice şi a altor oportunităţi de investiţii.
Statul nu a votat raportul financiar
Reprezentanții statului român, care deține 20,7% din acțiunile Petrom, prezenți la Adunarea Generală au refuzat să voteze situația financiară deoarece aceasta nu conținea taxa de solidaritate, sau măcar provizioane în valoare echivalentă, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care se instituie contribuția de solidaritate pentru societățile cu obiectul de activitate extracția țițeiului, a gazelor naturale și în rafinarea petrolului, care includ și OMV Petrom. Legea a fost contestată de compania OMV Petrom care a susținut că nu se califică pentru plata taxei, întrucât activitatea de exploatare si rafinare nu acoperă 75% din activitatea totală, procent solicitat de Comisia Europeană.
Trimisă la promulgare, Legea a fost retrimisă de către președinție către Parlament, pentru reexaminare.
Tot în AGA de miercuri s-a aprobat numirea a trei membri în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Reinhard Florey, Katja Tautscher şi Berislav Gaso, anterior membri interimari ai Consiliului de Supraveghere, care se alătură membrilor din prezent, şi anume Alfred Stern, Martijn van Koten, Niculae Havrileţ, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ştefan şi Jochen Weise.
De asemenea, în cadrul AGOA a fost aprobată numirea KPMG audit SRL ca nou auditor financiar pentru auditul situaţiilor financiare pe 2023.
***
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 de milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 40% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.
***
Un răspuns
OMV nu are cum sa refuze plata. OMV nu plateste pentru ca nu se incadreaza. Legea facuta special pentru OMV nu este inca in vigoare.