miercuri

25 mai, 2022

OMV își mărește participația la un zăcământ bulgar vecin cu Neptun Deep, care ulterior va fi preluată de Petrom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iunie, 2020

Bulgaria și-a dat acordul privind transferul participației de 30%, deținută de compania Repsol, la explorarea perimetrului Han Asparuh din Marea Neagră. Transferul se va face către ceilalţi doi partneri, OMV și Total, care vor avea acum ponderi de 42,86%, respectiv 57,14% din drepturi, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, participaţia OMV la zăcământul bulgar urmează să fie cumpărată de subsidiara sa românească, OMV Petrom, care se va vedea în situația de a-și stabili prioritățile investiționale:

Petrom ar urma să plătească 27 de milioane de euro pentru achiziționarea OMV Offshore Bulgaria, dar ar urma să cumpere și participația Exxon Mobil la Neptun Deep, eventual în partneriat cu Romgaz.

(Citiți și: „Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep”)


Petrom a anunțat în decembrie 2019 că va prelua participația OMV la acest perimetru, iar în februarie 2020. Tranzacția , care are mai multe clauze suspensive, nu se finalizase la acea dată.

Zăcământul Han Asparuh este vecin cu Neptun Deep, al României, unde OMV Petrom şi Exxon Mobil au descoperit resurse considerabile de gaze naturale (42-84 mld. mc). Ca urmare, perimetrul bulgar are toate șansele să fie la fel de promițător.

Blocul Han Asparuh este situat în partea vestică a zonei comerciale bulgare a Mării Negre și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernul bulgar a prelungit durata acordului pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului, care datează din 2012 și în care companiile concesionare și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare.


Petrom și Exxon, au oprit, investiţiile în exploatare a zăcământului românesc Neptun Deep, din cauza schimbării regimului juridic şi fiscal, considerat acum inacceptabil. Exxon Mobil a decis să iasă din afacere.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: