Grupul austriac OMV şi-a amânat pentru anul viitor decizia privind investiţia de la Marea Neagră, pe fondul amânării adoptării legii offshore, scrie Reuters.
Proiectul a fost adoptat miercuri de către Camera Deputaților și așteaptă doar promulgarea președintelui Iohannis
Exploatarea perimetrului Neptun ar urma să fie realizată de subsidiara locală a OMV, Petrom, alături de americanii de la ExxonMobil, investiţia presupunând şi construirea primului puţ de explorare în ape adânci din apele teritoriale ale României.
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii offshore, însă directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a precizat că votul a venit prea târziu.
„Nu putem lua o decizie de investiţie la Petrom în acest trimestru, după cum plănuiam”, a spus Rainer Seele, adăugând că OMV trebuie să evalueze întâi condiţiile în baza cărora vor realiza ceea ce compania se aşteaptă a fi o „investiţie de ordinul miliardelor de euro”.
Varianta finală a legii offshore prevede un nivel al redevenţelor de 13,5% din valoarea gazelor extrase. Pragul de deducere a investiţiilor din impozitele datorate a rămas la nivelul maxim de 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, prag considerat restrictiv de companiile petroliere.
(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)
Legea include clauza de stabilitate a regimului redevenţelor la nivelul din momentul acordării concesiunilor şi, în plus, păstrarea regimului fiscal pentru activităţile „desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ”. Totodată, veniturile suplimentare ale companiilor petroliere ar urma să fie impozitate cu procente cuprinse între 15 şi 50% în funcţie de preţul la care au vândut resursele.
Un alt amendament introduce prevederea ca producătorii să vândă pe piețele centralizate din România minimum 50% din cantitatea de gaze naturale produse.
„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că vom fi restricţionaţi în ceea ce priveşte comercializarea gazului”, a spus şeful OMV. „Libertatea comercializării este foarte importantă pentru noi”, a adăugat el.
În 2012, OMV şi ExxonMobil au anunţat descoperirea unor resurse cuprinse între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze într-un perimetru aflat la 170 de kilometri de ţărmul României.