duminică

14 iulie, 2024

9 iunie, 2020

Pacienții asimptomatici, care sunt cei mai numeroși în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, se pare că transmit doar în cazuri rare virusul, a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a adăugat epidemiologul, invocând studii nepublicate încă, scrie CNN.

Van Kerkhove a subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii (cei la care nu au apărut încă simptome ale bolii) nu pot răspândi deloc virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.


Acest patogen respirator de răspândește prin stropii expulzați în timpul strănutului sau tusei, a spus epidemiologul.

Ea a mai explicat și că există asimptomatici, dar numărul lor ar putea fi mai mic decât se estimează. Unii dintre cei considerați asimptomatici au avut de fapt simptome, dar acestea au fost fie foarte ușoare, fie atipice (fără febră, tuse, probleme de respirație).

Declarația reprezintă o schimbare de poziție importantă, întrucât până acum OMS considera că răspândirea prin asimptomatici este unul dintre aspectele ce au făcut pandemia Covid-19 foarte periculoasă.

Maria van Kerkhove recunoaște că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar spune că este nevoie de mai multă cercetare și de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici.


OMS și-a schimbat până acum de mai multe ori poziția în privința unor recomandări, dar specialiștii consideră acest lucru firesc, întrucât este un virus nou, despre care se știu încă puține lucruri și care își dezvăluie cu timpul potența sau slăbiciunile.

Luni, Maria van Kerkhove a explicat că răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea și izolarea persoanelor cu simptome și pe anchetele epidemiologice, pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu aceștia.

Mai multe studii, printre care unele publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA), arată că asimptomaticii răspândesc încărcătură virală mai puțin timp.

Cei care participă la o adunare în masă, în aer liber, nu sunt contacți ai unei persoane bolnave

OMS a mai făcut, însă, luni, o afirmație care pare să intre în contradicție cu ceea ce se credea până acum. Participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav. Este vorba cu precădere de adunările în aer liber, mai precis de marșurile și demonstrațiile care au intrat în actualitate în ultimele săptămâni odată cu evenimentele din Statele Unite.

„Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”, a spus Michael Ryan – director OMS.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat totuși oamenilor care participă la proteste să-și ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări cu coronavirus.

La nivel global au fost înregistrate până acum 7,2 milioane de cazuri de COVID-19. Jumătate dintre pacienți s-au vindecat și 408.000 au decedat, iar dintre cazurile active, circa 54.000 sunt grave sau critice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: