5 octombrie, 2021

UPDATE:

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marţi, solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg de Tocilizumabum, medicament folosit tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de Covid-19.

De asemenea, vor fi solicitate și concentratoare de oxigen.


„Pe baza ofertelor primite, Ministerul Sănătății va întreprinde demersurile necesare pentru încheierea contractelor și achiziționarea în cel mai scurt timp posibil a cantităților necesare de Tocilizumabum.

Concentratoarele oferite în cadrul mecanismului vor fi preluate de Departamentul pentru Situații de Urgență în vederea distribuirii către unitățile sanitare unde este identificată nevoia. Remedierea eventualelor daune sau defecțiuni ale concentratoarelor oferite în cadrul solicitării de asistență internațională va fi realizată de către unitățile sanitare beneficiare.Transportul concentratoarelor din statele participante către România și retur către acestea se va asigura, după caz, de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General de Aviație sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ori de către Ministerul Apărării Naționale la solicitarea Departamentului”, se arată în Hotărârea CNSU.

***

Informația inițială:


Guvernul va activa marți Mecanismul de protecţie civilă al UE pentru a achiziționa în regim urgent medicamentul Tocilizumab, folosit pentru tratarea pacienților cu Covid-19, a anunțat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, după ședința de luni a Executivului.

Solicitarea este lansată întrucât contextul actual, cu numărul rezord de infectări zilnice de SARS-CoV-2, va duce la epuizarea în cel mult trei săptămâni a cantității de Tocilizumab existente acum în România.

„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.

Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

De asemenea, se analizează posibilitatea activării Mecanismului de protecţie civilă și pentru achiziționarea de anumitor echipamente, în mod deosebit a unor oxigenatoare individuale.

„Să suplimentăm ce avem şi ce achiziţionăm pentru a facilita creşterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a explicat Raed Arafat.

Cu 12.590 cazuri noi de coronavirus, România a înregistrat sâmbătă un nou record absolut de cazuri noi de Covid-19 de la începutul pandemiei.

În timp ce pandemia se temperează în statele vestice ale UE, România parcurge cea mai violentă manifestare a epidemiei, similar situațiilor prin care au trecut alte țări în primul val, când nu erau suficiente stocuri de măști de protecție și când nu existau vaccinuri anti-Covid.

Rata de vaccinare se apropie de 80% din populație în majoritatea statelor UE, dar în România nu a ajuns nici măcar la 30%.

Premierul, despre valul 4, în iulie: S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum

În iulie, când campania de vaccinare era deja eșuată, premierul declara că România nu ar trebui să se confrunte cu valul 4 al epidemiei, dacă oamenii se vaccinează:

„Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.Trebuie să meargă înainte”.

În luna august, întrebat despre aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul explica: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul 4 nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin”.

„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, maia firma premierul Cîțu.

Nelu Tătaru: Numărul real de cazuri zilnice ar putea fi deja de 50.000

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual consilier al premierului Florin Cîțu, a declarat luni la Digi24.ro că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000, față de cifele oficiale de 10-12.000 de cazuri. Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.

El a mai spus că ”unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline. Trebuie să înțelegem că nu suntem singurii care vrem să beneficiem de aceste secții”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: