miercuri

24 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2012

Teroristul româno-sirian Omar Hayssam și-a ispășit o pedeapsă de patru ani de închisoare în Siria, însă nu se cunoaște exact dacă acesta este liber, a declarat, luni, Ion Cazacu, avocatul monului de afaceri, la TVR Info.

”Familia lui mi-a înaintat acum un an o înștiințare oficială din partea Procuraturii Generale de pe lângă Înalta Curte de Securitate a Statului Sirian, în care era anunțată că Omar Hayssam avea de executat o pedeapsă de 4 ani de închisoare și a început executarea pedepsei la data de 9 ianuarie 2008. Oricine face un calcul ajunge la concluzia că la 9 ianuarie 2012 Omar Hayssam trebuie să fie liber, dar nimeni nu spune – și eu nu am de unde să știu – dacă nu cumva împotriva lui Omar Hayssam au fost începute alte proceduri judiciare”, a explicat avocatul Cazacu, la TVR Info.

Înștiințarea din partea procuraturii siriene a fost depusă la un dosar pe numele lui Hayssam deschis la Curtea de Apel București și Curtea de Apel Oradea, a precizat Cazacu.


Cu ocazia vizitei președintelui sirian Bashar Al-Assad la București, în anul 2010, Bucureștiul și Damascul au încheiat un acord de extrădare care ar fi permis extrădarea lui Omar Hayssam din Siria în România, însă legea de ratificare a acordului biletaral a fost suspendată de Senatul României pe fondul mișcărilor populare reprimate de regimul Al-Assad, în Siria.

Omar Hayssam are de ispășit în România 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism, pedeapsa fiind decisă de judecătorii români în iunie 2007.

Hayssam a fost declarat vinovat că a organizat răpirea a trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, de către o grupare teroristă.

De asemenea, sirianul trebnuie să le achite câte 2 milioane de euro celor trei jurnaliști, a mai decis instanța românească.


În anul 2006, însă, în timp ce se afla sub anchetă penală, Omar Hayssam a fost eliberat din arest preventiv pe motiv că era grav bolnav și a reușit să fugă din țară.

În urma fugii teroristului, au fost schimbați din funcții procurorul general de atunci, Ilie Botoș, directorul Serviciului Român de Informații, Radu Timofte, și directorul Serviciului de Informații Externe, Gheorghe Fulga.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: