duminică

21 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2013

Criticile aduse politicii de austeritate de către FMI nu au luat în considerare efectul pozitiv pe care această politică l-a avut asupra pieţei internaţionale, a declarat comisarul european pentru afaceri econmice, Ollie Rehn, citat de EUObserver.

Referindu-se la raportul publicat săptămâna trecută de economişti ai FMI, care spuneau că efectele politicii de reducere a cheltuielilor bugetare şi creştere a taxelor şi impozitelor cuprind o scăderea creşterii economice, Rehn a spus că “nu se pot trage concluzii adecvate, pe baza acestui studiu, despre politica de austeritate”.

“Într-o dezbatere politică, ceea ce a fost adeseori uitat este faptul că avem nu doar un efect cuantificabil, care este cel subliniat de economişti, ci avem şi efectul de creştere a încrederii”, a spus el.


Dând Italia drept exemplu, oficialul a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Roma decidea să-şi ajuteze politica fiscală, în noiembrie 2011, când premierul tehnocrat Mario Monti a preluat guvernul şi a decis să taie cheltuielile bugetare. “Începând de atunci am văzut o consolidare fiscală prudentă şi consistentă a Italiei, şi acum vedem efectele: radamente mult mai scăzute ale obligaţiunilor pentru Italia, care aduce economii contribuabililor italieni şi ajută la redresarea economică”, a mai spus Rehn.

El a adăugat că FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, aşa-numita troică a creditorilor, care supervizează programele de împrumut din Grecia, Irlanda şi Portugalia, se află în mijlocul unui “trialog în desfăşurare” pentru a se găsi un “teren comun” pentru efectele reducerilor bugetare asupra creşterii economice.

Oficialul european a refuzat să accepte criticile pe problema austerităţii, dar a recunoscut că lunile care vin vor fi marcate de evoluţii dificile şi tensiuni sociale, pentru că cetăţenii UE vor observa îmbunătăţirea vieţii lor de zi cu zi cu o oarecare întârziere.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: