Guvernul olandez a anunțat investiții de 5 miliarde de euro în proiecte climatice până în 2030, în ciuda faptului că în acest an ar putea înregistra un deficit bugetar istoric de 11,8% din PIB, transmite Euractiv.
Cheltuielile guvernamentale care au dus la adâncirea deficitului au vizat în special măsuri de salvare a locurilor de muncă și a companiilor, în contextul pandemiei Covid-19. Guvernul nu a renunțat însă la planurile de reducere a emisiilor.
Majoritatea investițiilor anunțate de executiv vor viza consolidarea parcurilor naturale și susținerea îmbunătățirii durabilității în sectorul agricol, a precizat Carola Schouten, ministrul olandez al agriculturii, naturii și calității alimentelor, într-o scrisoare adresată legislativului.
Sprijinirea acestui tip de investiții este strâns legată de o decizie a curților olandeze din mai, în care se arată că permisele emise de guvern pentru activități care emit cantități mari de azot, cum ar fi cele din sectoarele de construcții și agricol, încalcă legislația europeană.
Înaintea crizei Covid-19, decizia instanței a dus la amânarea a circa 18.000 de proiecte.
Decizia guvernului va permite eliberarea de permise după criză ”de exemplu, pentru construcția de case”, a spus ministrul. ”Acestea sunt exact măsurile de dorit atunci când ieși dintr-o criză și îți propui să creezi locuri de muncă”, a adăugat Carola Schouten.