Social-democratul Olaf Scholz a fost ales în funcția de cancelar federal al Germaniei, conducând un guvern tripartit care marchează sfârșitul erei Merkel după 16 ani de mandat, anunță Politico.
Olaf Scholz a fost votat de parlamentul german, unde coaliția sa are o majoritate substanțială. El a primit a primit miercuri dimineață 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag, în condițiile în care noua coaliție de guvernare deține 416 locuri.
După votul din Bundestag, el se va deplasa la reședința președintelui german, Frank-Walter Steinmeier, unde va primi „actul de numire”, iar noul cancelar va prelua mandatul de la Angela Merkel. Tot miercuri, membrii noului cabinet de la Berlin vor depune jurământul și își vor prelua mandatele.
Olaf Scholz a declarat marţi că noul guvern, care forţează Uniunea Creştin Democrată (CDU) a lui Merkel să intre în opoziţie pentru prima dată din 2005, „preia provocările majore ale acestui deceniu şi mult dincolo de acesta”. Dacă va reuși, a spus el, „acesta este un mandat pentru a fi realeși împreună la următoarele alegeri”.
Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, a fost vice-cancelar și ministru de finanțe al Germaniei din 2018 și este fost primar al orașului Hamburg.
Predarea puterii marchează încheierea carierei politice de 31 de ani a Angelei Merkel.
În cursul zilei de marți, partidul Social-Democrat, Verzii şi Liber-Democrații au semnat la Berlin acordul de coaliție pentru formarea noului guvern.
Actul acordului de coaliție guvernamentală dintre cele trei partide are 177 de pagini, iar negocierea și elaborarea acestuia au durat aproape zece săptămâni.
SPD a obţinut 27,5% din voturi la alegerile parlamentare din 26 septembrie, învingând conservatorii lui Merkel, formați din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) și partenerul său din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care au obținut 24,1% din voturile germanilor. De asemenea, Verzii au luat 14,8% din sufragii, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi.
Noul guvern are planuri ambițioase de a lupta împotriva schimbărilor climatice prin eliminarea treptată a cărbunelui și concentrându-se pe energia regenerabilă, dar prioritatea lor inițială va fi combaterea pandemiei de coronavirus.