vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 mai, 2016

gil
Frederico Carvalhão Gil. Foto Facebook

Publicația britanică The Observer a publicat miercuri informația potrivit căreia un important spion rus a fost arestat în week-endul trecut în Italia.

Potrivit publicației britanice, cel arestat duminică este Frederico Carvalhão Gil, un înalt ofițer al serviciului secret din Portugalia. Operațiunea s-a desfășurat la Roma, în timpul întâlnirii lui Gil cu ofițerul său de legătură. Și acesta din urmă a fost reținut.

Deși Portugalia nu face parte din ”prima ligă” a serviciilor secrete mondiale, acest stat este membru al NATO încă de la fondarea Alianței în 1949, iar serviciul secret de la Lisabona este membru al alianței create la nivelul serviciilor secrete Occidentale.


Descoperirea unei ”cârtițe” în structura unuia dintre statele membre NATO, afirmă The Observer, reprezintă o problemă serioasă pentru întreaga Alianță.

Ofițer de carieră în vârstă de 57 de ani, Frederico Carvalhão Gil a intrat în serviciile secrete în 1980 și a avansat până la un rang superior în cadrul serviciului secret intern al Portugaliei- Security Intelligence Service (SIS). În prezent, potrivit presei portugheze, era șef de divizie, având ca responsabilitate contraspionajul și contraterorismul.

Presa portugheză afirmă că Frederico Carvalhão Gil a avut acces grație poziției sale la o variată gamă de secrete NATO.

SIS suspecta de câțiva ani că are o ”cârtiță” în interior, iar vânătoarea a început în 2014. Cu ajutorul CIA, Lisabona a alcătuit o listă de suspecți, listă în care Carvalhão a fost plasat destul de sus după ce s-a descoperit că avea ”probleme cu fermoarul”, fiind implicat în relații amoroase cu femei din Europa de Est.


În cursul investigației s-a descoperit că acesta colabora cu serviciul de informații externe al Kremlinului, SVR, care plătea 10.000 de euro pentru fiecare document primit de la portughez.

Potrivit expertului în securitate John Schindler,  fost analist al National Security Agency și ofițer de contrainformații, SVR acordă un interes deosebit informațiilor legate de planuri ale NATO și ale UE. Dacă rușii sunt dispuși să plătească 10.000 de euro pe document sustras, o sumă importantă după standardeleîn domeniu, este evident pentru orice specialist că informațiile intrate în posesia Kremlinului au fost importante, pentru că Moscova nu dă atâția bani pe prostii, afirmă Schindler.

Carvalhão este divorțat, relația cu femeile fiind, probabil, la fel de importantă ca motivația financiară. De altfel, John Schindler face o paralelă a acestui caz cu altul la fel de celebru, care a avut premise similare. E vorba de spionul KGB Aldrich Ames, care a lucrat 9 ani pentru spionajul rus până să fie arestat în 1994.

Publicația britanică scrie că după ce a realizat că Frederico Carvalhão Gil este un posibil trădător, SIS l-a mutat într-o poziție inferioară și l-a plasat sub supraveghere.

Episodul final al operațiunii s-a consumat la Roma, pe 21 mai. În colaborare cu partenerii italieni, SIS a urmărit toate mișcările suspectului, care vineri a luat avionul către capitala Italiei, unde sâmbătă a avut un prim contact pentru stabilirea întâlnirii de a doua zi cu rușii. Întâlnirea care se dorea secretă dintr-o cafenea din Roma a fost supravegheată și blocată de poliția italiană, care i-a reținut pe cei doi sub acuzația de spionaj formulată de Lisabona. Nici cetățeanu portughez, nici cel rus nu s-au opus arestării.

De remarcat că spionul SVR prezent la întâlnirea de la Roma nu acționa sub acoperire diplomatică, de atașat cultural sau comercial, așa cum se procedează de obicei în branșă. În acest caz, ofițerul rus de legătură era ceea ce Moscova numește ”ilegal”, adică operațiunea se desfășura fără niciun fel de acoperire oficială, situație care a permis arestarea cetățeanului rus, acesta ne având posibilitatea să invoace imunitatea diplomatică pentru a evita reținerea.

Identitatea ofițerului SVR nu a fost comunicată de poliția italiană, dar ”ilegalii” sunt o elită restrânsă în cercurile spionajului. Pentru acest motiv sunt și mai greu de detectat pentru că nu sunt angajați ai consulatului sau ambasadei.

FBI a reușit anul trecut, într-o acțiune de succes a contraspionajului american, să aresteze un ”ilegal” SVR în New York, acolo unde căuta și obținea informații secrete de pe Wall Street.

În acest moment, eforturile sunt concentrate pe aflarea secretelor pe care Gil le-a transmis la Moscova.

Cazul din Roma nu este unul izolat, ultima acțiune de acest gen încheiată cu succes fiind în 2008, când un ofițer estonian a fost reținut sub acuzația de spionaj în favoarea SVR.

O intensificare majoră a acțiunilor de spionaj conduse de Moscova împotriva Occidentului a început în urmă cu 10 ani, depășind ca intensitate în unele cazuri activitatea din perioada Războiului Rece. În 2015, NATO a obligat Rusia să își reducă delegația oficială de la sediul Alianței din Bruxelles din cauză că majoritatea membrilor acestei delegații erau în realitate spioni.

Expertul în securitate John Schindler afirmă că SVR este mai avid decât a fost KGB în aflarea de secrete alke Occidentului. Sub Vladimir Putin, el însuși fost ofițer KGB, războiul informatic dintre Rusia și Occident a fost ridicat la rang de componentă esențială a politicilor externe și de securitate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: