Procurorii anticorupție au început urmărirea penală a senatorului Niculae Bădălău, pentru trafic de influenţă, deoarece, se spune într-un comunicat al DNA, acesta ”ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale”, atât la ANAF, cât și la APIA.
Senatorul Nicolae Bădălău, spune comunicatul DNA, ar fi ”apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială prezentă în circuitul evazionist, în favoarea căreia a intervenit învinuitul Bădălău Nicolae, a primit de la APIA suma de 2.778.000 lei care a fost folosită de societatea implicată în circuitul evazionist şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.
De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea învinuitului Bădălău Niculae, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.
În aceeaşi perioadă, învinuitul Bădălău Niculae a făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist.
Astfel, deşi aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată”.
Dosar complex de evaziune fiscală
Senatorul Bădălău este una dintre cele aproximativ 60 de persoane învinuite într-un dosar complex de mare evaziune fiscală, dosar în care procurorii DNA au făcut luni dimineață peste 160 de percheziți în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.
Printre cei suspectați de implicare în dosar se numără și Angela Nicolae, procuror şef de birou de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat luni percheziții la domiciliu și la biroul său din PÎCCJ, precum și reținerea și eventuala sa arestare preventivă.
Ceilalți învinuiți sunt angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.
Prejudiciu din dosar este de circa 50 de milioane euro.
Senatorul Bădălău nu este la prima audiere în fața autotirăților. În 2009, ANI a sesizat DIICOT în cazul fostului deputat PSD Niculae Bădălău, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. ANI a decis declanşarea procedurii de verificare a averii lui Bădălău după ce inspectorii de integritate au identificat inadvertenţe între datele înscrise de fostul deputat în declaraţiile de avere şi de interese din perioada 2004 – 2008.
Niculae Bădălău a fost dirigente de șantier, până la Revoluție, când a deschis propria lui afacere. A fost administrator al societății familiei, SC NBG SRL, până în 2000, când a devenit subprefect. În 2004 a fost promovat prefect și apoi a ajuns deputat.
În 2012 a fost ales senator.