joi

18 aprilie, 2024

8 octombrie, 2013

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray (foto).

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

Întrebat de sesizarea ActiveWatch şi a Asociaţiei pentru Monitorizarea Justiţiei privind situaţia de la DNA, oficialul european a precizat că următorul raport MCV va aborda şi acest subiect, transmite MEDIAFAX.


„Nu sunt la curent cu această scrisoare. Dar ştiu că CE a primit o serie sesizări de la organizaţiile non-guvernamentale privind situaţia DNA din România din ultimele zile, provocată de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (…) Comisia nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeană va aborda, cu siguranţă, situaţia de la DNA în următorul raport, care va fi publicat la începutul anului viitor”, a spus purtătorul de cuvânt.

„În toate rapoartele sale, Comisia Europeană a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente instituţii care au permis României să progreseze în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic în ceea ce priveşte independenţa şi obiectivitatea”, a mai spus Mark Gray.

ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeană în legătură cu ddeclarațiile făcute de premier referitor la procurorul Lucian Papici, care s-a ocupat de Dosarul fraudelor la refrendum, catalogându-le ca „atacuri la adresa independenţei justiţiei”.

Lucian Papici este procurorul DNA care a finalizat Dosarul fraudelor de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, dosar trimis luni în instanță și în care este inculpat și vicepremierul Liviu Dragnea.


Lucian Papici era pe 1 octombrie, data la care a finalizat dosarul şef al Secţiei I din Direcția Națională Anticorupție (DNA).

El a fost înlocuit miercuri, 2 octombrie, de la conducerea Secţiei I, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, la propunerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, fără a se cere și propuneri de la DNA, așa cum prevăd procedurile.

Premierul Victor Ponta declara în aceeași seara, pe 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici este ”un procuror băsist”, iar dosarul referendumului este ”un dosar politic”: “Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul…Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum. Sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus premierul Victor Ponta.

A doua zi, pe 3 octombrie, președintele Traian Băsescu declara că analizează denunțarea pactului de coabitare, semnat în decembrie 2012 cu Victor Ponta, deoarece premierul ”a intrat cu bocancii în justiție, de dragul lui Dragnea”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Asociatia Pentru Monitorizarea Justitiei- Asociati si membri in comitetul director: avocatI:IOANA SFIRAIALA, ANTONIE POPESCU (Sfiraiala si asociatii),PAULA BOGHEZ, PUIU ANDI-CONSTANTIN

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Asociatia Pentru Monitorizarea Justitiei- Asociati si membri in comitetul director: avocatI:IOANA SFIRAIALA, ANTONIE POPESCU (Sfiraiala si asociatii),PAULA BOGHEZ, PUIU ANDI-CONSTANTIN

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: