sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 octombrie, 2018

Ahmad Majdalani (foto), consilier al liderului palestinian Mahmoud Abbas, este convins că ”interesele României în lumea arabă şi islamică vor avea mult de suferit în urma unei asemenea decizii, dacă într-adevăr se va decide mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.

Poziția a fost exprimată duminică, într-un interviu acordat Digi 24 la emisiunea ”Pașaport diplomatic”.

Ahmad Majdalani a fost întrebat de scopul vizitei sale în România și a răspuns:


 În ultima perioadă, unii politicieni români şi-au exprimat intenţia de a muta Ambasada României de la Tel Aviv, la Ierusalim. Acesta este un subiect delicat pentru noi, un lucru pe care îl considerăm a fi contrar dreptului internaţional şi poziţiei Uniunii Europene din care face parte şi România.

În acest context am rechemat ambasadorul Palestinei la Ramallah pentru consultări şi au avut loc contacte pozitive, iar poziţia exprimată de preşedintele Klaus Iohannis în discursul rostit la reuniunea diplomaţiei este considerat un semnal pozitiv , la fel ca şi punctul de vedere exprimat de preşedintele Iohannis în timpul acestei crize. Consider că aceasta este poziţia corectă şi precisă a României.

Ca urmare, conducerea palestinină a decis ca ambasadorul Palestinei să se reîntoarcă la Bucureşti pentru a-şi exercita în continuare misiunea şi personal, am fost însărcinat, în calitate de membru al Comitetului Executiv al OEP şi responsabil cu urmărirea unor dosare externe, să fac o vizită oficială în România.

În cadrul acesteia m-am întâlnit cu ministrul de externe, Teodor Meleşcanu şi cu consilierul prezidenţial pentru politică, căruia i-am înmânat un mesaj din partea preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, în care am apreciat poziţia conformă cu dreptul internaţional a preşedintelui României.


Acesta a afirmat la rândul său că Bucureştiul îşi va menţine poziţia în problema Ierusalimului, considerând-o una din chestiunile legate de statutul final, statut ce va fi soluţionat prin negocieri, apreciind că problema mutării ambasadei la Ierusalim nu se pune în acest moment.

Mutarea unei ambasade se face după o serie de proceduri şi este un proces de durată. Este nevoie de consultări cu partenerii politici ai României, în cazul de faţă cu ceilalţi membri ai Uniunii Europene, partenerii noştri strategici. De asemenea, sunt necesare discuţii la nivel intern, între Preşedinţie şi premier, urmate de semnarea unui memorandum al guvernului, care să aibă şi avizul şefului statului.

Preşedintele ţării este titularul politicii externe şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea şi mutarea misiunilor diplomatice.

Oficialul palestinian a oferit câteva detalii ale întâlnirii sale cu ministrul Teodor Meleșcanu:

Întâlnirea cu ministrul Meleşcanu a fost importantă, am abordat o serie de probleme printre care şi chestiunea mutării ambasadei României. În ceea ce priveşte această problemă, ministrul de externe român a afirmat că nu există nimic nou în această privinţă din punctul de vedere al României, menţionând că a fost avansată o idee în acest sens şi că se fac evaluări privind efectele eventualei mutări a ambasadei sau menţinerii ei laTel Aviv.

Credem că toate ţările fac astfel de evaluări, dar o spunem deschis, considerăm că această evaluare durează prea mult, iar tocmai de aceea, ministrul de externe nu a exprimat o poziţie finală, tranşantă în privinţa eventualei mutări a ambasadei României.

Noi considerăm că poziţia oficială a României este cea exprimată de preşedintele Iohannis atât la întâlnirea cu ambasadorii români, cât şi la întrevederea oficială pe care am avut-o, în cursul căreia a fost reiterat faptul că România respectă rezoluţiile internaţionale şi poziţia Uniunii Europene, şi că politica externă a României este, conform Constituţiei ţării, atributul exclusiv al preşedinţiei şi nu al altei instituţii.

Deci noi, ca palestinieni ne întemeiem poziţia pe punctul de vedere oficial exprimat de preşedintele Klaus Iohannis.

Ahmad Majdalani a fost întrebat și despre reacţia părţii palestiniene în situația în care România va decide relocarea ambasadei din Israel:

În primul rând, ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple. Pentru că ne dorim să continuăm relaţiile istorice cu România şi să le dezvoltăm.

Dar dacă acest lucru se va întâmpla, noi vom considera că el afectează interesele naţionale ale poporului palestinian şi în consecinţă, vom lua toate măsurile necesare pentru protejarea acestor interese și ne vom opune unei asemenea hotărâri atât în plan bilateral (deşi, cu siguranţă nu vor mai exista relaţii bilaterale – noi am suspendat toate relaţiile noastre cu SUA după acea decizie) atât la nivelul Ligii Arabe, al statelor islamice, precum şi la nivel internaţional.

Cred că interesele României în lumea arabă şi islamică vor avea mult de suferit în urma unei asemenea decizii dacă într-adevăr, se va decide mutarea ambasadei de la Tel Aviv, la Ierusalim.

Aş vrea să fiu bine înţeles: noi nu transmitem ameninţări, ci vorbim depre apărarea intereselor noastre şi, aşa cum am spus puţin mai înainte, sperăm că România şi nici o altă ţară prietenă, de care ne leagă relaţii istorice strânse, să nu facă un asemenea pas.

Contextul istoric: În ziua de 5 iunie 1967, începea războiul de 6 zile dintre Israel şi arabi. Guvernul României de atunci a făcut un apel public pentru părţile aflate în conflict, să înceteze operaţiunile militare şi să încerce rezolvarea situaţiei pe căi paşnice.

A fost momentul în care românii arătau că respectă în mod egal popoarele din Orientul Mijlociu. Ulterior, România s-a implicat activ ca mediator imparţial în negocierile pentru procesul de pace israeliano-palestinian, iar acest avantaj a fost păstrat de diplomaţia noastră până recent.

Discuţiile despre o eventuală mutare a ambasadei noastre de la Tel Aviv la Ierusalim încep să dezechilibreze această balanţă fragilă.

Aceste discuții au fost provocate de către președintele PSD Liviu Dragnea, care a anunțat anul acesta intenția guvernului de a muta reședința ambasadei din Israel. Ministrul Teodor Meleșcanu a încercat ulterior să explice că nu este o decizie clară, ci doar o analiză. Concluziile acestei analize nu au fost prezentate publicului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: