sâmbătă

13 iulie, 2024

17 octombrie, 2019

Parlamentul European a confirmat-o oficial, miercuri, pe Laura-Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, anunţă europarlamentarul Sigfried Mureşan, care afirmă că ”a fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o”.

”Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura-Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din Parlament. A fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o”, a scris, miercuri, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

Potrivit acestuia, procurorul-şef european se poate acum apuca de treabă, având un an la dispoziţie să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcţional.


Luni, Consiliul UE a confirmat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru a deveni primul procuror-şef european:

Prioritatea Consiliului este ca Parchetul European să fie funcţional până în noiembrie 2020. În acest sens, numirea procurorului şef european devine urgentă.

Dna Kövesi, ca prima ocupană a acestui post, va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. Misiunea pe parcursul celor şapte ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a biroului şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea biroului pentru a ne asigura că avem un EPPO eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei vizând banii UE.


Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns în 24 septembrie la un acord pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi procuror-şef al Parchetului European.

EPPO

Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Instituția va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante și va combina eforturile naționale și europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă și continuă.

Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.

Statele membre pierd cel puțin 50 de miliarde euro în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaționale. De asemenea, acestea au raportat că aproximativ 638 de milioane euro din fondurile structurale ale UE au fost utilizate abuziv în 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: