joi

2 mai, 2024

31 martie, 2022

Sancțiunile financiare fără precedent impuse împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina amenință să dilueze treptat dominația dolarului american prin fragmentarea sistemului monetar internațional, a declarat un oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI), într-un interviu pentru Financial Times.

Gita Gopinath, prim-director general adjunct al FMI, a declarat că măsurile cuprinzătoare impuse de țările occidentale în urma invaziei Rusiei, inclusiv restricțiile asupra băncii sale centrale, ar putea încuraja apariția unor blocuri monetare mici bazate pe comerțul între grupuri separate de țări.

„Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță posibilă”, a spus ea într-un interviu pentru FT. „Deja vedem asta, unele țări renegociind moneda în care sunt plătite pentru comerț.”


Rusia a urmărit de ani de zile să-și reducă dependența de dolar, obiectiv care a fost abordat cu mare seriozitate după ce SUA au impus sancțiuni ca represalii la anexarea Crimeei în 2014.

În ciuda acestor eforturi, Rusia mai avea aproximativ o cincime din rezervele sale valutare în active denominate în dolari chiar înainte de invazie, o parte notabilă fiind deținută peste mări în Germania, Franța, Marea Britanie și Japonia. Aceste țări s-au unit acum pentru a izola Moscova de sistemul financiar global.

Țările acumulează rezerve în monedele în care fac schimburi comerciale

Gopinath a spus că utilizarea pe scară ceva mai mare a altor valute în comerțul global ar duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deținute de băncile centrale naționale.

„Țările tind să acumuleze rezerve în monedele cu care tranzacționează cu restul lumii și în care se împrumută din alte țări, așa că s-ar putea să observați unele tendințe de migrare lentă către alte valute care joacă un rol mai important [în activele de rezervă]”, a spus ea.


Dominanța dolarului – susținută de instituții puternice și foarte credibile, piețe profunde și de faptul că este liber convertibil – este puțin probabil să fie contestată pe termen mediu, a adăugat ea.

Gopinath a menționat că ponderea dolarului în rezervele internaționale a scăzut de la 70% la 60% în ultimele două decenii, odată cu apariția altor valute pe scena globală.

Aproximativ un sfert din scăderea cotei dolarului poate fi explicată de o utilizare mai largă a renminbi-ul chinez. Dar mai puțin de 3% din rezervele băncilor centrale globale sunt denominate în moneda Beijingului, arată datele FMI.

Războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanțelor digitale, de la criptomonede la stablecoins și monedele digitale ale băncilor centrale, a adăugat ea.

„Toate acestea vor primi o atenție și mai mare în urma episoadelor recente, ceea ce ne duce la problema reglementării internaționale”, a spus Gopinath. „Există un gol de umplut acolo.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: