luni

20 mai, 2024

1 septembrie, 2023

Piețele emergente se vor confrunta cu un viitor mai volatil și mult mai nesigur, astfel că trebuie să-și refacă rezervele (buffere) fiscale, să-și sporească veniturile bugetare, să diversifice schimburile comerciale pentru a face față fragmentării geopolitice tot mai mari, înăspririi politicilor fiscale și a costurilor de mii de miliarde de dolari generate de schimbările climatice, a afirmat vineri, la Cape Town, numărul doi în FMI, Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Dobânzile, o perspectivă pesimistă

„Pandemia şi războiul din Ucraina declanșat de Rusia ridică preocupări legitime legate de securitatea lanţurilor de aprovizionare şi a securităţii naţionale. Evenimentele meteo extreme legate de schimbările climatice ar putea de asemenea avea ca rezultat costuri imense pe termen lung, într-un moment în care deja cresc semnificativ plăţile aferente serviciului datoriei, unele studii estimând la 2.000 miliarde de dolari necesităţile anuale de adaptare la schimbările climatice, până în 2035″, a avertizat oficialul FMI, la o conferință desfășurată la Cape Town.

De exemplu, în Africa de Sud, plăţile dobânzilor la datoria publică ar urma să crească la aproximativ 27% din venituri până în anul fiscal 2028/2029, de la aproximativ 19% în acest an fiscal.


FMI se aşteaptă ca ratele dobânzilor pe plan global să rămână ridicate „încă mult timp”, iar dobânzile ar putea să nu revină niciodată la un nivel scăzut, ţinând cont de posibilitatea unor frecvente şocuri adverse în aprovizionare, a avertizat Gopinath.

FMI, preocupat de fragmentarea comerțului global

Oficialul a explicat că FMI urmăreşte cu atenţie sporirea „alarmantă” a fragmentării comerţului global, care ar putea reduce PIB-ul celor mai multe pieţe emergente. De exemplu, Africa de Sud ar putea înregistra pierderi de aproximativ 5% din PIB, dar alte ţări s-ar putea confrunta cu pierderi de 10% din PIB.

Fragmentarea investiţiilor străine directe se va adăuga acestor costuri, afectând semnificativ pieţele emergente şi reducând accesul la tehnologii performante. Adoptarea unor politici industriale pe scară largă, care să restricţioneze comerţul – în special în economiile avansate – a crescut de aproape şase ori numai în 2023. Aproape 3.000 de restricţii comerciale au fost impuse în 2022, de trei ori mai multe decât în 2019, a apreciat Gopinath.

Oficialul crede că pieţele emergente trebuie să ia măsuri pentru sporirea veniturilor interne majorând colectarea taxelor, revigorând reformele structurale şi lucrând la diversificarea fluxurilor comerciale, în timp ce adoptă strategii sustenabile privind clima. 


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: