joi

13 iunie, 2024

26 iulie, 2023

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a declarat presei că acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost „foarte important” în asigurarea aprovizionării pieței globale, reducând presiunile asupra prețurilor la alimente. Suspendarea acordului va pune probabil presiune și mai mare asupra prețurilor, a spus el.

„Încă evaluăm unde vom ajunge, dar credem că undeva în intervalul de 10 până la 15% creșterea prețurilor la cereale este o estimare rezonabilă”, a spus el.

FMI a estimat marți că inflația globală va scădea la 6,8% în 2023 de la 8,7% în 2022, pentru a ajunge la 5,2% în 2024, inflația de bază scăzând în trepte la 6,0% în 2023 și apoi la 4,7% în 2024.


Gourinchas a declarat pentru Reuters că ar putea dura până la sfârșitul anului 2024 sau începutul lui 2025 până când inflația va ajunge la țintele băncilor centrale și ciclul actual de înăsprire monetară se va încheia.

FMI a declarat săptămâna trecută că retragerea Rusiei din acord, care a fost intermediat de Turcia și Națiunile Unite în iulie anul trecut, va afecta regiunile care se bazează în mare măsură pe transporturile din Ucraina, inclusiv Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia de Sud.

Acordul a permis Ucrainei să exporte aproximativ 33 de tone de cereale pe mare și s-a dovedit a fi un factor important pentru securitatea alimentară globală.

Uniunea Europeană a declarat marți că este pregătită să transporte aproape toate produsele agricole ale Ucrainei prin „coridoare de solidaritate” – conexiuni de transport feroviar și rutier prin statele membre UE care se învecinează cu Ucraina.


Aproximativ 60% din exporturile Ucrainei au fost expediate pe coridoare de solidaritate, iar 40% prin porturile de la Marea Neagră, în timp ce acordul de cereale susținut de ONU era în funcțiune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: