marți

7 mai, 2024

8 noiembrie, 2023

Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului să înceapă negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și cu Ucraina. De asemenea, Comisia a recomandat acordarea statutului de candidat Georgiei și a recomandat diferite acțiuni pentru cele șase țări aspirante din Balcanii de Vest.

Comisia a publicat miercuri rapoarte care vizează toate cele 10 state candidate la aderare – Georgia, R. Moldova, Ucraina, Albania, Bosnia Herțegovina, Turcia, Kosovo, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord.

În urma avizului pozitiv al Comisiei, decizia finală privind începerea negocierilor trebuie luată de Consiliul European, în luna decembrie.


Parlamentul European a fost prima instituție europeană care a cerut începerea negocierilor de aderare, anul acesta, cu Republica Moldova și cu Ucraina. Ambele state au îndeplinit parțial recomandările Comisiei, rapoartele fiecăreia indicând domeniile în care trebuie depuse în continuare eforturi pentru alinierea la standardele europene.

Prima jumătate de pas pe calea aderării

Procesul de aderare la UE este unul îndelungat și dificil, în care rapiditatea primirii în UE depinde de voința și de capacitatea țării de a implementa reformele cerute de Uniune.

Exemplul elocvent: Turcia – a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE în decembrie 1999, a început negocieri de aderare în octombrie 2005, dar, în urma regreselor continue înregistrate de această țară în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, negocierile sunt blocate din iunie 2018.

În cazul României, negocierile de aderare au fost deschise în decembrie 1999, negocierile sunt închise din punct de vedere tehnic în 2004, tratatul de aderare este semnat în 2005, iar România devine stat membru al UE de la 1 ianuarie 2007

(Citiți AICI Raportul privind stadiul de pregătire al Republicii Moldova)


Potrivit raportului Comisiei Europene, Moldova a îndeplinit 6 dintre cele 9 jaloane indicate.

„Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 9 jaloane prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi.

Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dez-oligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice.

Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

(Citiți AICI Raportul privind stadiul de pregătire al Ucrainei)

În ceea ce priveşte Ucraina, „decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfăşurare, cu un sprijin puternic din partea populaţiei ucrainene.

Guvernul şi parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanţiale în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE.

Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecţie pentru judecătorii Curţii Constituţionale şi a reformat organismele de guvernanţă judiciară. Ea şi-a continuat şi dezvoltat anchetele şi condamnările pentru corupţie la nivel înalt şi şi-a consolidat cadrul instituţional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu şi sistemic de combatere a influenţei oligarhilor. De asemenea, ţara şi-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce priveşte alinierea la acquis-ul UE, chiar şi pe timp de război” – menţionează comunicatul Comisiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: