marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 decembrie, 2013

România trebuie să respecte recomandările Consiliului UE privind reformele structurale şi măsurile bugetare, indiferent dacă semnează sau nu Memorandumul cu FMI, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Simon O’Connor.

Întrebat care sunt consecinţele refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu FMI, Simon O’Connor a precizat că decizia aparţine Bucureştiului.

„Din punctul de vedere al Comisiei este foarte simplu. România a aplicat pentru acordul preventiv şi, bineînţeles, România trebuie să decidă dacă doreşte să continue programul care a fost convenit în vară”, a spus oficialul european, citat de MEDIAFAX.


Acesta a mai precizat că, „indiferent ce alegere face România, este esenţial să implementeze complet recomandările Consiliului (UE) din iulie”. Recomandări care includ „măsuri fiscale pentru a asigura îndeplinirea ţintelor bugetare stabilite, precum şi reforme structurale ample pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă a României şi pentru a ridica potenţialul de creştere economică”. „Pentru noi asta este important, iar, în ceea ce priveşte acordul, România trebuie să ia o decizie. Vom aştepta această decizie”, a spus Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru politici economice şi bugetare, Olli Rehn.

Traian Băsescu a anunțat luni seară că a primit la semnat memorandumul încheiat de guvern cu FMI dar că nu îl va semna. ”Am informat Fondul cu privire la decizia mea, în ianuarie vine din nou delegația FMI, se poate renegocia” – a spus Traian Băsescu.

Într-o declarație de presă, șeful statului a declarat că în memorandumul cu FMI guvernul se angajează, la rubrica venituri, să pună acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru. Acesta e motivul pentru care președintele a anunțat că nu va semna Memorandumul asumat de guvern cu Troica.

Premierul și președintele Traian Băsescu se vor întâlni, marți la ora 17.00, la cererea premierului, pentru a discuta bugetul pe 2014 și pentru a găsi soluții la impasul apărut după ce șeful statului a anunțat că nu semnează memorandumul cu FMI până când Guvernul nu scoate taxa de 7 eurocenți din Codul fiscal și din calculele bugetare pe 2014.


La întâlnire ar urma să participe și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul Finanțelor – Daniel Chițoiu, și ministrul Bugetului – Liviu Voinea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: