miercuri

27 martie, 2024

5 septembrie, 2018

Următoarea criză a Europei ar putea proveni din piața imobiliară, a declarat șeful Consiliului de Supraveghere al Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy (foto), în cadrul unui interviu acordat unei agenții de presă din Letonia, precizând că în acest moment băncile sunt mai pregătite să facă față unei crize decât erau în urmă cu 10 ani.

Cu rate ale dobânzilor la nivel minim, prețurile imobiliare au creat pe continent mai multe ”zone fierbinți”, determinând o serie de decidenți să avertizeze că o politică monetară foarte relaxată riscă să producă bule de active, ceea ce ar putea conduce la următoarea criză.

”Care va fi declanșatorul următoarei crize? Nu știu cu siguranță, dar cred că poate fi piața imobiliară. Ce știm cu siguranță este că o nouă criză va veni, dar nu știm când, și cere va fi declanșatorul”, scrie miercuri agenția LETA, preluată de Reuters, răspunsul oficialului BCE.


Daniele Nouy a avertizat că, într-o perioadă în care băncile sunt bine capitalizate, lichiditatea este masivă, iar banii sunt ieftini, unele bănci nu au reușit, când sunt sub presiune, să mobilizeze suficiente garanții și să obțină lichidități suplimentare din piață.

”Ce lipsește în continuare este un instrument european de garantare a depozitelor”, afirmă Daniele Nouy.

”Știu că anumite state nordice sau est-europene își doresc să vadă o mai pronunțată reducere a riscului băncilor din zona euro înainte ca alte măsuri să fie adoptate. Personal, spun că riscurile sunt deja reduse semnificativ, așa încât acum trebuie să mergem mai departe”, a precizat oficialul BCE.

Discutând despre zona baltică, Daniele Nouy a avertizat că un risc îl reprezintă creșterea prețului proprietăților comerciale, la fel ca și utilizarea ratelor variabile ale dobânzii, deoarece nu există nicio garanție că salariile sau profiturile ar crește în tandem cu ratele.


Această situație reprezintă un risc mai amplu pentru nordici, din moment ce creditori scandinavi dețin multe dintre băncile baltice, a explicat oficialul BCE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: