duminică

18 februarie, 2024

14 martie, 2023

Premierul Nicolae Ciucă și asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat, Dereck J. Hogan, au discutat marți, la Palatul Victoria, despre programul Visa Waiver și parteneriatul strategic din România și SUA.

Oficialul american se află la Bucureşti pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA.

Partea americană a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver, menționează un comunicat transmis de Palatul Victoria.

(Citește și: „Klaus Iohannis: România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver. Președintele cere o campanie de informare„)


În cadrul întrevederii, între principalele subiecte discutate s-a aflat cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite pe dimensiunile politică, economică şi militară, menționează comunicatul:

  • „În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuţiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părţi în domeniile energetic, IT&C şi agricultură, şeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România”.
  • Cel de-al doilea subiect major abordat în cadrul întrevederii a fost situaţia de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
  • Premierul român a prezentat sprijinul multidimensional (umanitar, economic, inclusiv pentru exportul de cereale) acordat de România Ucrainei, precum şi ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a ţării noastre fiind apreciată la nivelul administraţiei SUA.
  • De asemenea a fost analizată situaţia de securitate din regiunea Marii Negre, în contextul realizării Strategiei americane de securitate la Marea Neagră.

(Citește și: „Croația, nominalizată oficial pentru includerea în Programul Visa Waiver. România, Bulgaria și Cipru mai așteaptă„)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: