vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iulie, 2023

Inflația din zona euro ar putea scădea mai repede decât previziunile Băncii Centrale Europene, consideră șeful autorității monetare a Italiei, Ignazio Visco, care este și membru în consiliul de conducere a Băncii Centrale Europene.

Într-un interviu acordat Bloomberg la reuniunea miniștrilor de finanțe G-20 din India, Ignazio Visco, a subliniat că scăderile prețurilor la energie ar trebui să se resimtă mai mult în inflația de bază în următoarele luni și cu siguranță se vor vedea până la sfârșitul anului 2023.

„BCE estimează că până la sfârșitul anului 2025 se va atinge ținta de 2% – impresia mea este că ar putea fi atinsă mai rapid”, a mai spus Visco, care face parte și din consiliul de conducere al BCE.


Inflația de bază a prețurilor de consum exclude din calculul său prețurile volatile la alimente și energie și s-a dovedit a fi deosebit de rezilientă până acum.

Oficialii BCE intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 25 de puncte de bază în cadrul reuniunii de politică monetară care va avea loc săptămâna viitoare. Nu este clar dacă acest lucru va marca sfârşitul ciclului de creșteri sau dacă cea mai dură campanie de înăsprire a politicii de politică monetară din istoria băncii centrale va continua la următoarea reuniune programată în septembrie.

Economiştii se aşteaptă ca această a doua majorare să aibă loc, potrivit unui sondaj Bloomberg publicat săptămâna aceasta, ceea ce ar însemna aducerea ratei de politică monetară la 4%, de la 3,5% în prezent. În timp ce oficialii BCE mai duri au sugerat că majorările ar trebui să se extindă până în toamnă, alţii se tem de daunele aduse revenirii economice după ce zona euro a intrat în recesiune în timpul iernii.

Există riscuri atât de a face prea mult în ceea ce privește creșterea ratei dobânzii, cât și de a face prea puțin, așa că deciziile trebuie să țină evoluția datelor macroeconomice.


Cu o zi înainte, colegul său de la Bundesbank, Joachim Nagel, a spus că, deși anticipa o nouă creștere a ratei dobânzii în iulie, o mișcare suplimentară în septembrie va fi luată în calcul în funcție de datele statistice comunicate în august.

Inflația de bază în zona euro se situa la 5,4% în iunie, dar BCE a anticipat o încetinire la 2,2% până în ultimul trimestru al anului 2025, alături de o scădere a inflației generale la 2,1%.

Visco declară de asemenea că nu crede că o recesiune este o condiție prealabilă pentru aducerea inflației în culoarul de țintă de variație, în jur de 2%.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: