duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 octombrie, 2013

Peste 9000 de mici investitori au solicitat titluri ale producătorului de gaze, depășind de câteva ori oferta. Numărul solicitanților este neobișnuit de mare având în vedere că, în mod normal, pe bursă joacă mai puțin de 8.000 de persoane. Motivul efervescenței este că investitorii se așteaptă ca actiunile să aibă un randament anual cu mult superior depozitelor bancare.

Ministerul Economiei a scos la vânzare 15% din acțiunile Romgaz (57,813 milioane de titluri) care vor fi tranzacționate atât la București, cât și pe bursa de la Londra. Prin prospectul de emisiune s-a stabilit că 15% dintre acțiunile scoase la vânzare sunt alocate micilor investitori (care solicită sub 10.000 de acțiuni), iar preţul este de 32 lei pe acţiune.

Este o cotaţie stabilită după un raport de marketing al consorţiului de consultanţi şi este o cotaţie apropiată de cea a acțiunilor Petrom. Având în vedere că gradul de suprasubscriere este mare, micii investitori vor primi un număr proporțional mai mic față de cantitatea solicitată. De exemplu, dacă gradul de suprasubscriere este de 400%, micul investitor primește doar un sfert din acțiunile solicitate.


Restul de 85% din titlurile din ofertă sunt rezervate investitorilor instituționali. Surse din piață spun că și în acest caz s-a ajuns deja la suprasubscriere și că prețul de achiziție se va stabili la puțin peste limita de jos stabilită prin prospectul de emisiune, 24 lei/acțiune.

Bursa de Valori Bucureşti a prelungit programul de prelucrare a ordinelor de subscriere la oferta Romgaz, la solicitarea BCR, unul din intermediarii ofertei. Astfel, pentru data de 30 octombrie Bursa a prelungit programul până la ora 20:00, iar pentru data de 31 octombrie până la ora 23:30.

După închiderea ofertei publice, Ministerul Economiei va mai rămâne cu aproximativ 70% din acțiuni, iar 15% aparțin Fondului Proprietatea.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: