Companiile italiene își sporesc controlul asupra sectorului gazelor naturale din Grecia.
DEPA, cea mai mare companie de distribuție și furnizare de gaze naturale din Grecia, a vândut grupului italian Eni SpA pachetul de 51% din acțiunile la Thessaloniki-Thessaly Gas.
Eni SpA deţine deja o participaţie de 49% din Thessaloniki-Thessaly Gas, care este unul dintre cei mai mari distribuitori și furnizori de gaze naturale din Grecia, potrivit Reuters.
DEPA importă gaze naturale, în special din Rusia, şi aprovizionează producătorii de electricitate, marile companii şi persoanele fizice din toată Grecia. Compania elenă s-a asociat cu mai multe companii străine pentru construcţia de interconectori de gaze cu Bulgaria şi Italia.
Tranzacția, în valoare de 57 de milioane de euro, face parte din programul de privatizări convenit cu creditorii internaţionali ai Greciei, în cadrul acordului de finanțare a uriașei datorii a acesteia.
Un alt grup italian, Snam, conduce consorțiul care a câștigat în luna aprilie competiția pentru achiziția pachetului majoritar de la DESFA, operatorul reţelei elene de magistrale de gaze (omologul Trasngaz), pentru 535 milioane de euro.
Autorităţile de la Atena vor să obţină din privatizări 3,5 miliarde de euro în 2018. De asemenea, statul elen vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.
Totodată, Grecia trebuie să separe activitățile de distribuție de cele de furnizare și să elimine posibilele conflicte de interese dintre DEPA și furnizorii locali de gaze, în scopul creșterii competiției. Depa va acoperi în continuare regiunea aferentă Atenei, dar se va retrage din restul Greciei.
De asemenea, DEPA negociază cumpărarea participaţiei de 49% deţinute de Shell la un alt furnizor de gaze, Attiki Gas Supply Company, ca şi achiziția unui distribuitor de gaze din Atena, urmând să devină singurul acţionar al celor două companii. Tranzacţia este evaluată la aproximativ 150 de milioane de euro, potrivit surselor Reuters.
Grecia trebuia să demareze în acest an procesul de vânzare a participaţiei de 65% pe care o deţine la DEPA şi a propus creditorilor internaţionali o alternativă, pentru care speră să ajungă la un acord până la finele săptămânii, potrivit ministrului grec al Energiei, George Stathakis, citat de Reuters.
Propunerea constă în divizarea DEPA în două entităţi, una dedicată activităţilor angro şi cu amănuntul, în care statul să păstreze o participație majoritară, şi alta care va regrupa reţeaua de distribuţie de gaze şi operaţiunile internaţionale, în care statul va rămâne cu un pachet minoritar.